Bestil hverdage før kl. 14 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside
  2. Kan man demagnetisere magneter?

Kan man demagnetisere magneter?

Kan man afmagnetisere magneter? Ja, det kan man. Man kan også nøjes med at "slukke" for dem kortvarrigt, men hvis de ikke må virke mere, skal du gå efter helt at demagnetisere dem. Det er dog mere teknisk end bare et ja eller et nej med en kort forklaring, for der er mange faktorer, der spiller ind - bl.a. magnettype. Og så er det ikke altid, at et styrketab er permanent. Men vi lover dig, at det er meget inspirerende at bruge 4-5 minutter på at læse dette indlæg, da du får et indblik i magneter og magnetisme, som du næppe har lært i fysiktimerne.

Påvirkning af høje temperatur

Der er flere faktorer, der gør sig gældende, når man vil demagnetisere en magnet ved hjælp af høj temperatur. For det første har det betydning, om det er en neodymiummagnet eller en ferritmagnet - ferrit tåler højere varmegrader end neodymium. Derudover har det betydning for størrelsen af magneten, for det er først når kernen når en for høj temperatur, at magneten er helt afmagnetiseret. Derudover er der forskel på N- og H-værdi for neodymium. Vi har som rettesnor en max.  arbejdstemperatur angivet på de fleste ferritmagnet-varekort til 250°C og på neodymium-magneter med N-værdi til 80°C. Men tager du en større neodymium magnet på f.eks. 20x20 mm., kan den tåle lidt højere varmepåvirkning end en 2x2 mm. magnet, da der er længere ind til kernen. Men tidsrummet for en for høj varmepåvirkning har ikke så meget at sige, for det går stærkt med at varme en magnet op og derved afmagnetisere den.

Det betyder således, at du vil kunne smide en neodymium magnet i en brændeovn og demagnetisere den uden problemer, men der skal noget mere til at demagnetisere en ferritmagnet, hvorfor den også er virkelig god at bruge til låsemekanismer på ovne.

Påvirkning af lave temperaturer

I forhold til høje temperaturer havde ferrit en klar fordel og kunne klare en hel del mere varme end neodymium, men det er lige omvendt ved lave temperaturer.

Neodymium: Magneter af neodymium tåler fint at blive kølet meget ned - også ved brug af flydende nitrogen (-196°C). Når neodymium er koldt, formindskes styrken (op til 90% styrketab ved -196°C), men når magneten kommer tilbage til stuetemperatur, er den igen op på fuld styrke. Du kan derfor sagtens køle en neodymiummagnet ned ganske kraftigt, så længe du er med på, at styrken svækkes midlertidigt (men ikke forsvinder helt).

Ferrit: Ferritmagneter derimod mister styrken ved -40°C og gradvist mere og mere ved udsættelse for lavere temperaturer end -40°C. Vi får ikke så mange spørgsmål omkring ferrit og minustemperaturer, men vi undersøger gerne endnu mere omkring dette emne, hvis du har brug for at vide noget mere præcist i forhold til kurven af demagnetisering for ferrit ved minusgrader.

Påvirkning af rust

Neodymium: Rust på magneter er i høj grad ikke noget problem. Så længe det blot er overfladerust. Udfordringen ligger ofte i, at magneter virker mere svage, når de er rustet, fordi rusten skaber afstand. Men hvis man fjerner rusten med finkornet sandpapir, har man igen en bedre kontakt til magneten, og så virker den fint. Tager du derimod en knækket magnet og lader den ligge og ruste f.eks. udendørs i vind og vejr, så går det ganske stærkt med at ødelægge magneten og derved opnå en meget svagere magnet (dog sjældent helt afmagnetiseret).

Ferrit: Det er meget sjældent, at ferritmagneter angribes af rust. Derfor er de også gode at bruge udendørs. Det giver derfor ikke så meget mening at skrive om rust for ferritmagneter i forhold til at skulle få en magnet til at stoppe med at være magnetisk.

Boring i magneter

Det er sjældent en god idé at bore i magneter. Der skal meget specielt værktøj til, da de meget nemt knækker. Det er også derfor, du kan finde magneter i mange former og størrelser hos os, så du ikke skal igang med at tilvirke magneterne. Men når magneter knækker, er de stadig magnetiske (og har stadig en nord og syd pol i alle de ny magnetdele). Hver ny del er bare mindre magnetisk end før, idet fladen er mindre og derved også magnetismen målt i styrke. Du får derfor ikke en demagnetiseret magnet ved at bore i den eller knække den, men du får blot nogle mindre magneter, der hver især er mindre stærke (men samlet igen har ca. samme styrke som oprindeligt). Så undgå at bore i magneter - det er farligt med alle splinterne. Og så giver det heller ikke meget mening, hvis formålet er at afmagnetisere magneterne, som dette indlæg handler om.

Magneter og svejsning

Man bruger ofte ferritmagneter til magnetisk svejseudstyr, fordi de tåler så høje grader (op til 250°C). Men neodymmagneter vil hurtigt blive for varme og derved demagnetiseret, så hvis du sætter magneter af neodymium på et emne, der varmes op ved svejsning, får du hurtigt demagnetiseret dine magneter.

Relaterede produkter - Kan man demagnetisere magneter?

Hvad med demagnetisering af magnetbånd og magnettape?

Magnetbånd og -tape er lavet af ferromateriale men er endnu mere skrøbeligt over for kulde end rå ferritmagneter. Derfor kan du opnå demagetisering af magnetfolie allerede ved -20°C. Det giver dog sjældent ret meget mening at tale om demagnetisering af materialer af magnetfolie, da magnetismen i forvejen er meget lavere end permanente magneter i deres rå form, hvorfor det er meget sjældent, at et behov for demagnetisering opstår.

Til gengæld er det vigtig viden i forhold til at undgå at stå med et u-magnetisk produkt, og derfor anbefaler vi ikke at bruge magnetfolie til eksempelvis magnetskilte i fryserum. Vælg i stedet en løsning med f.eks. laminerede ark og neodymium magneter. Vi hjælper dig gerne med at finde den rette kombination, hvis du fortæller os lidt mere om størrelsen, tykkelsen og vægten på det emne, der skal hænges op i et køligt rum.

Kan man "slå" magnetismen ud af magneter?

Hvis du har haft en knivmagnet i køkkenet, så har du nok også prøvet, at magnetismen er blevet svagere med årene, fordi knivene slår hårdt ind mod magneten gentagne gange. I enkelte tilfælde har du måske endda også prøvet at stå med en knivskinne, der slet ikke er magnetisk mere. Der skal dog meget mere til at afmagnetisere en magnet end slag, så længe magneten ikke går fysisk i stykker af slagene. Dette skyldes, at slagene blot gør polerne "forvirret", så magneten er ikke permanent skadet men skal blot remagnetiseres for at få polerne til at pege i samme retning igen. Så en magnet, der har fået slag, vil nok være rimelig uskadelig i skuffen i forhold til tiltrækning, men magnetismen har altså ikke taget permanent skade.