DAG-TIL-DAG LEVERING V/BESTILLING INDEN KL. 14:00 ALLE HVERDAGE

Valg af bæreevne

Om bæreevne og styrketab

Alle bæreevner er angivet ved direkte træk på magneten. Det betyder den bæreevne, som en magnet har ved direkte kontakt med en magnetisk flade og et lige træk (læs mere om glastavler her, hvor andre regler gælder). Hvis der er nedadgående belastning på magneten, er trækket indirekte, og så skal behov for bæreevne beregnes ud fra andre parametre.

Det kan også forklares med ophængning af et stykke papir kontra en kalender/billedramme - se disse to eksempler:

Eksempel 1:

Hvis du hænger et stykke papir op med en magnet, er der stort set ingen afstand mellem magnetflade og magnet; derved belastes magnetens evner ikke nævneværdigt. Hvis du derimod hænger 10 stykker papirer op, kommer der stor afstand mellem magnet og magnetflade, og derved belastes bæreevnen mere - og det er ikke længere et direkte træk. Det samme gælder med lidt tungere karton: der er stadig ikke langt mellem magnet og magnetflade, så magneten kan uden problemer bære det tungere karton. Men sætter du flere stykker karton ovenpå hinanden og hænger dem op med en magnet, kommer der stor afstand til magnetfladen. Og derved belastes magneten ikke længere kun i direkte træk.

Eksempel 2:

Hvis du hænger en kalender (eller et billede i ramme) op, er der et kraftigt nedadgående træk på magneten, og det stiller ganske andre krav til magnetens bæreevne. Du skal i dette tilfælde overveje at vælge en meget stærk krogmagnet, som kan klare det nedadgående træk. Jo større kalender (ikke kun vægt men også mål på kalenderen), desto større behov for bæreevne. Vi kan anbefale denne magnet til ophængning af kalendre, der er A3 eller større, på f.eks. køleskabet eller whiteboardet: Krog-magnet ø20 mm. Kontakt os for at høre mere omkring ophængning af billedrammer.

Fald i magnetisme ved afstand:

Afstand gør som nævnt ovenfor, at magnetismen "svækkes", og det er uanset om det er papir, stof, glas eller luft, der er mellem magnet og det magnetiske materiale eller den anden magnet, som der skal forbindelse til. 

Ved en afstand på 2 mm. forringes bæreevnen til 30% af den oplyste bæreevne ved direkte kontakt.

Ved 5 mm. afstand er vi nede på 8% af den oprindelige bæreevne målt i direkte træk.

Det er derfor mest optimalt, at man sørger for at have så lille afstand mellem magneter eller magnet og magnetmateriale som muligt for at udnytte magnetfeltet til fulde. Dette er især vigtigt at have for øje, når man søger magneter til magnetiske glastavler eller kaster sig ud i at lave en magnetisk knivskinne selv.

Beregn selv dit styrkebehov

Vi vil meget gerne hjælpe dig med at beregne dit behov for bæreevne, men for at du også kan regne på det selv, når vi ikke lige er ved telefonen, eller hvis det skal gå stærkt, så har vi lavet en magnetberegner, hvor du - ved at oplyse forskellige mål - kan regne på det selv. Og hvis du kun har projektet i tankerne, kan du regne på, hvad der ville give mest mening i forhold til eventuel afstand og tyngde. 

Gå til magnetberegneren her >>