Bestil hverdage før kl. 14 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside
  2. Valg af bæreevne

Valg af bæreevne

Om bæreevne og styrketab

Alle bæreevner er angivet ved direkte træk på magneten. Det betyder den bæreevne, som en magnet har ved direkte kontakt med en magnetisk flade og et lige træk (læs mere om glastavler her, hvor andre regler gælder). Hvis der er nedadgående belastning på magneten, er trækket indirekte, og så skal behov for bæreevne beregnes ud fra andre parametre.

Det kan også forklares med ophængning af et stykke papir kontra en kalender/billedramme - se disse to eksempler:

Eksempel 1:

Hvis du hænger et stykke papir op med en magnet, er der stort set ingen afstand mellem magnetflade og magnet; derved belastes magnetens evner ikke nævneværdigt. Hvis du derimod hænger 10 stykker papirer op, kommer der stor afstand mellem magnet og magnetflade, og derved belastes bæreevnen mere - og det er ikke længere et direkte træk. Det samme gælder med lidt tungere karton: der er stadig ikke langt mellem magnet og magnetflade, så magneten kan uden problemer bære det tungere karton. Men sætter du flere stykker karton ovenpå hinanden og hænger dem op med en magnet, kommer der stor afstand til magnetfladen. Og derved belastes magneten ikke længere kun i direkte træk.

Eksempel 2:

Hvis du hænger en kalender (eller et billede i ramme) op, er der et kraftigt nedadgående træk på magneten, og det stiller ganske andre krav til magnetens bæreevne. Du skal i dette tilfælde overveje at vælge en meget stærk krogmagnet, som kan klare det nedadgående træk. Jo større kalender (ikke kun vægt men også mål på kalenderen), desto større behov for bæreevne. Vi kan anbefale denne magnet til ophængning af kalendre, der er A3 eller større, på f.eks. køleskabet eller whiteboardet: Krog-magnet ø20 mm. Kontakt os for at høre mere omkring ophængning af billedrammer.

Fald i magnetisme ved afstand

Afstand gør som nævnt ovenfor, at magnetismen "svækkes", og det er uanset om det er papir, stof, glas eller luft, der er mellem magnet og det magnetiske materiale eller den anden magnet, som der skal forbindelse til. 

Ved en afstand på 2 mm. forringes bæreevnen til 30% af den oplyste bæreevne ved direkte kontakt.

Ved 5 mm. afstand er vi nede på 8% af den oprindelige bæreevne målt i direkte træk.

Det er derfor mest optimalt, at man sørger for at have så lille afstand mellem magneter eller magnet og magnetmateriale som muligt for at udnytte magnetfeltet til fulde. Dette er især vigtigt at have for øje, når man søger magneter til magnetiske glastavler eller kaster sig ud i at lave en magnetisk knivskinne selv.

Optimale forhold for magnetisme

Når man taler om bæreevne/styrke, så handler det om magnetens ydeevne ved optimale forhold. Her er det vigtig at vide lidt om hvilke forhold, der gør sig gældende.

Direkte træk/horisontalt træk

Det kan godt være lidt udfordrende at beskrive det med direkte og indirekte træk, så alle kan forstå det. Men lad os tage loftet som udgangspunkt for det direkte træk, dvs. montering af en magnet i et loft:

Skal du eksempelvis ophænge en lampe i loftet, vil denne montering foregå ved direkte træk. Her skal man tage højde for emnets vægt, og om der er svingninger (se nedenfor). Som udgangspunkt bør du gange vægten på lampen med 2 for at være sikker på, at der er taget højde for det meste. Lampen må ikke falde ned, og derfor er det vigtigt ikke at vælge præcis samme styrke som vægten på enheden.

Parametre, der kan forringe magnetens ydeevne, er bl.a. svingninger, skævt/vinklet træk på magneten og evt. rystelser i bygningen (hvis man har lokaler ud til togstation, lige opad Metroen, ved en tungt trafikeret vej el.lign.). Det er svært at lave tommelfingerregler for den slags, da der er stor forskel på de forskellige parametre. Lette svingninger grundet træk fra vinduet kan sagtens klares med dobbelt op i styrke i forhold til lampens vægt. Men er der store rystelser i bygningen eller dagligt gennemtræk, skal du formentlig gange med 4 eller mere. Kontakt os gerne - vi ved godt, at det kan være tricky at beregne.

Er den magnetiske flade malet eller på anden vis behandlet? Når der ligger et eller flere lag af f.eks. maling eller lak ovenpå fladen, skabes der afstand til den magnetiske ydeevne, da der ikke længere er direkte kontakt mellem stål og magnet. Jo flere lag, desto mere bliver magnetens bæreevne påvirket. F.eks. en container: der er meget stor forskel på, hvor meget den er efterbehandlet, så selv om den umiddelbart virker meget magnetisk, er der stor forskel på, hvor meget der er lagt ovenpå det rene stål i maling, lak o.lign. Som vi tidligere har været inde på, giver 2 mm. afstand mellem magneter og metal et styrketab på hele 70%. Det kan også være et blandet produkt - dvs. ikke rent stål. Og der skal man vide noget om blandingen for at kunne beregne styrkebehov. Endelig skal der tages højde for, om det er en plan flade, for hvis der er slag eller dybe ridser, vil der være et "afbræk" i fladen og dermed ikke optimale forhold for magneten. Også i private hjem er dette en vigtig faktor at have in mente, da man sjældent har en overflade, der er af rent jern.

Indirekte/vertikalt træk

Montering af magneter på en væg giver dig et indirekte træk - dvs. ikke et direkte træk på magneten, og det udfordrer (ligesom afstand) styrken og derved beregningen af dit endelige styrkebehov. Man kan som en tommelfingerregel notere sig, at man ved vertikalt ophæng har brug for minimum 4 gange den styrke, man normalt ville skulle bruge i direkte træk.

Parametre, der kan forringe magnetens ydeevne, er svingninger, rystelser samt hvis emnet, der skal hænges op, fylder meget ud i rummet og har en meget større størrelse end magneten. Det bliver lidt kringlet, men lad os tage et billede som eksempel:

Du ønsker at hænge et billede op på væggen uden brug af boremaskine, så du sætter magneter eller metal på væggen, og så limer du magneter fast på billedrammens bagside. Billedrammen inkl. glas vejer måske 2 kg. men er i øvrigt flad og har ikke en meget stor forskel på længde og bredde. Her skal du gange med 4 i forhold til vægten på de 2 kg., så du har brug for en samlet styrke på 8 kg. - f.eks. fordelt på 4 magneter á 2 kg.; én i hvert hjørne af billedrammen.

Hvis dit billede er meget aflangt vertikalt/lodret (f.eks. 40x120 cm.), er det meget vigtigt, at du ikke kun hænger det op med magneter i toppen. Det har brug for støtte nederst også. Derudover kommer afstanden mellem magneterne til at være ret stor, og derfor skal du gange vægten på billedet med 6, når du vælger magneter. 

Hvis du har et maleri med en meget stor billedramme, som man kender det fra gallerier og museer, fylder billedet mere ud i rummet og har derved endnu et forringende parameter for magnetismen. Her skal du gange med helt op til 8.

Forvirret? Vi forstår det godt. Så kontakt os gerne for at få hjælp til udregningen.

Udefrakommende faktorer

Som vi kom ind på ovenfor, skal du huske at tage højde for evt. udefrakommende faktorer, som kan påvirke dit styrkebehov. Her kan en metrostation i nærheden, døre der åbner og lukker i samme rum, vindstød fra åbne døre og lignende have stor indflydelse på magnetens ydeevne.

Skal du montere en magnet udendørs, skal du også huske at tage højde for vindstyrken, den kan udsættes for. Dette vil også have stor betydning for magnetens ydeevne, og derfor anbefaler vi, at du som minimum ganger emnets vægt med 6-8 for at være helt sikker. Og er der tale om et banner, der skal hænges op i blæsevejr på f.eks. en festival eller under en koncert, skal du gange med min. 20. Man har ikke meget glæde af et banner, der rykkes løs, fordi der kommer et vildt vindstød, og det giver et vildt træk på magneten, der kan være ret umuligt at beregne helt præcist i forhold til vindens retning.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har fundet det rette styrkebehov, har du altid mulighed for at kontakte os med spørgsmål.

Beregn selv dit styrkebehov

Har du mod på at lave din egen beregning, så har vi lavet en magnetberegner, hvor du - ved at oplyse forskellige mål - kan regne på flere forskellige opgaver selv. Nogle gange vil man jo gerne have svar hurtigt, når man har et projekt i tankerne, og magnetberegneren vil hurtigt kunne lede dig i retningen af, hvilke magnetstørrelser du har brug for udfra eventuel afstand og tyngde. 

Gå til magnetberegneren her >> 

 

Relaterede produkter - Valg af bæreevne