Bestil på hverdage inden kl. 14:00 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside
  2. Hvad sker der, når en magnet knækker?

Hvad sker der, når en magnet knækker?

En magnet består af en nord- og sydpol. Der sker noget virkelig interessant, når en magnet knækker på midten.

Hvad sker der med polerne, når en magnet knækker?

Når man knækker en magnet, skulle man næsten tro, at man enten ødelagde den eller kunne få 2 forskelligartede magneter ud af det.

Tegning af knækket magnet

Her har vi en tegning af en axialt magnetiseret magnet (dvs. en magnet med magnetismen på fladerne - ikke på siderne). Og farverne viser, hvordan polerne sidder.

Rent logisk skulle man altså tro, at man som på tegningen ovenfor kunne dele en magnet op i en nord-magnet og en syd-magnet.

Men i stedet sker der det, at man får 2 nye magneter. Altså 2 nye magneter med hver sin nord- og sydpol.

Sådan deler magneten sig med polerne

Hvorfor bliver en knækket magnet til 2 nye magneter?

For at forstå, hvad der sker, skal man vide, at elektronerne i magneter altid vender samme vej (en slags "magnetiske domæner"). Og derfor sker der det, når du knækker en magnet, at elektronerne danner 2 nye magneter, hvor de knækkede dele af magneten altså får en "ny pol" i forhold til den oprindelige magnet.

Når en magnet knækker, vil den derfor stadig have modsat-rettede poler i enderne. Dvs. nord på den ene flade, og syd på den anden. Og den vil stadig være magnetisk. Men den vil blive svagere, da størrelsen ændrer sig og derved også magnetfeltet; altså en ringere bæreevne, end hvis magneten var hel.

Selv hvis du knækker en lille flig af magneten, så vil du stadig stå med en ny lille magnet, som har en nordpol og en sydpol.

Lav en magnet til to nye magneter

Eksperimentet med at knække en magnet i 2 for at få 2 nye magneter er sjovest, når man knækker en magnet med axial magnetisme - dvs. som vi kender magneter med polerne på fladerne i stedet for siderne.

En knækket axialt magnetiseret magnet giver nemlig opdelingen med nye poler.

Hvis man derimod knækker en med diametral magnetisme, så vil polerne stadig vende samme retning, og du ændrer ikke på noget ved magneten, andet end at du har 2 mindre magneter men med præcis samme poler som før.

En undtagelse til reglen

Denne proces med at få 2 nye magneter sker kun, hvis knækket ikke er alt for hårdt for magneten. Magnetismen vil blive påvirket, hvis du f.eks. saver, hamrer eller borer i magneten: så vil de magnetiske domæner nemlig ikke længere forstærke hinandens magnetfelt, og du kan ende med at have en helt ødelagt magnet i stedet, som i bedste fald kun er lidt demagnetiseret.

Relaterede produkter - Hvad sker der, når en magnet knækker?

Vi har valgt at vise magneterne ovenfor, fordi de er gode til forsøg med poler.

De 2 magneter på 10x10 mm. kan være svære at knække og få noget brugbart ud af dem bagefter, men de viser forskellen i styrke på 2 magneter, der er ens i størrelsen men forskellig i magnettype.

10x40 mm. stavmagneten er god til at knække, da man kan få godt fat rundt om den og nemt ende op med 2 magneter, som man rent faktisk ville kunne bruge til noget. Så hvis du skal eksperimentere med en magnet med axial magnetisme, er den et rigtig godt bud.

 For de fleste vil tro, at polerne på de to knækket magneter er blevet delt, så den ene magnet har en nordpol og den anden en sydpol. Men det er faktisk ikke det, der sker i praksis. Når magneten knækker får du to magneter, som hver har både en nordpol og en sydpol. Men er der så forskel på, om magneten knækker andre steder end på midten f.eks. i den ene side?