Bestil hverdage før kl. 14 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside
  2. Kan man slukke for en magnet?

Kan man slukke for en magnet?

Vi bliver ofte spurgt, om man kan slukke for en magnet (og så tænde for den igen). Vi prøver her med en ikke alt for teknisk gennemgang af forskellige måder, som man så at sige kan slukke for magneter på.

Sluk for magneten med afstand

Hvis du skal bruge en magnet, der kun skal fungere, når du har brug for det, så kan du bruge noget så simpelt som afstand - dvs. luft eller noget andet som mellemstykke. Tag eksempelvis en magnetopsamler: der findes mange magnetopsamlere, der bare virker hele tiden, men det kan være svært med stærke magneter, for på den ene side vil du gerne have, at magneten er stærk nok til at virke over et større område og tiltrække fra alle sider af. Men hvis du skal samle ting som skruer, søm, jernspåner eller kapsler op, så vil du gerne nemt kunne fjerne metaldelene fra magneten igen. Derfor bygger man ofte større magnetopsamlere med et håndtag, hvor magneten ligger helt fladt nede i bunden af opsamleren, når du tager den i brug, men når magneten så skal "slukkes", hiver man i håndtaget på den magnetiske opsamler, og så er afstanden, der skabes, nok til at give slip på metaldelene.

Hvis du derimod blot har brug for en sikker måde at opbevare en stærk magnet på i skuffen el.lign., så kan du pakke den ind i en æske med noget flamingo eller andet pakkefyld, eller du kan vikle boblefolie eller et viskestykke rundt om magneten. Den afstand, der skabes med luft og/eller andre materialer, er nok til at få magneten til at være passiv og derfor ikke virke magnetisk over for andre ting, når du ikke bruger den.

MEN: det slukker ikke helt for magneten. Det gør blot, at den er "passiviseret".

Hvordan det fungerer med branddøre o.lign.

Man laver ofte branddøre med elektromagnetisme for at kunne få automatisk lukning på branddørene i større bygninger ved brand. Dvs. de holdes åbne mod væggen med en magnet, når alt er hverdag uden fare (dvs. der sidder en magnet i væggen, og så er selve døren lavet af magnetisk metal). Men hvis bygningen brænder, vil elektronismen "slukke" for magneterne på branddøren, og så lukker de automatisk. Magneterne kan så virke normalt igen, når branden er slukket, og dørene igen skal være åbne. Men det betyder også, at branddøre vil lukke ved alm. strømafbrydelser, og det er ikke altid lige gennemtænkt.

Jeg har faktisk en historie fra for mange år siden, hvor jeg arbejdede på et stort advokatkontor i indre København. Sammen med 3 kollegaer blev jeg lukket inde bag to kæmpe branddøre grundet omfattende strømafbrydelse i København, og her var vi lukket inde i mange timer, indtil strømmen kom retur igen. Ved brand ville vi være sikret mod flammer, men der var ikke tænkt på en flugtrute, så det var heldigt, at bygningen ikke brændte, så man kunne få styr på denne "detalje" efterfølgende og gøre det sikkert for ikke kun bygningen men også for mennesker i bygningen, så eneste flugtrute ved brand ikke var ud af vinduet fra 3. sal.

En simpel løsning i mindre skala - uden elektromagnetisme - kan være, at man sætter en split ind i samme trekantede form som en kile, så man nemt kan skubbe den ind foran magneten i væggen og derved skabe nok afstand til, at magnetismen giver slip, så døren smækker i. Hvis du ikke har en metaldør (som en branddør), så kan du sætte et stykke metal eller en anden magnet på døren som modpol til magneten på væggen.

Relaterede produkter - Kan man slukke for en magnet?

Hvordan slukker man for en magnetisk hestesko

En hestesko-magnet er endnu et godt eksempel på, at det kan være smart at kunne slukke for magnetismen for en stund. Her gør man det nemt med et stykke kraftigt stål, der rører både den røde og den grønne side samtidig (flere ingeniører kalder det at kortslutte magneten kortvarrigt). Det er derfor, vi sælger vores hesteskomagneter med et stykke stål forneden. Det giver dig en fordel, når du skal pakke den væk - og så giver det os en fordel, når vi skal sende den, fordi den er mere passiviseret på denne måde til turen med posten. Det går jo ikke, at din pakke med hesteskoen i sidder fast undervejs, eller at den tiltrækker en hulens masse andre pakker på sin vej.

Hvorfor virker magneter ikke ved afstand

Jo større kontaktflade, desto mere magnetisme - det er en god tommelfingerregel at huske på, når man skal bruge magneter. For den fulde kraft kommer ved fuld kontakt. Hvis der skabes afstand, bliver magnetismen samtidig svagere; ikke på selve magneten men over for andre magneter eller magnetiske materialer. Og det er smart, hvis formålet er at slukke kortvarigt for virkningen. Men hvis formålet er at lave en stærk magnetløsning, skal man netop sørge for at mindske afstanden. Du kan læse mere om magneter og afstand her samt hvor meget styrken påvirkes.

Når magneten skal stoppe helt med at virke

Hvis formålet er, at magneten skal stoppe helt med at virke, skal du i stedet demagnetisere den. Det kan gøres på flere måder. F.eks. med høj varme eller kontinuerlig hård behandling som slag. Du kan læse mange flere FAQ indlæg hos os omkring magneter og magnetisme. Og hvis du ikke kan finde det, du skal bruge, så hjælper vi dig gerne - eller skriver et nyt magnet-indlæg, der omhandler det emne, du søger viden omkring.

Skrevet af Magnet-Mia den 15/7-2023.