Forskellen på ferrit og neodymium | Hjælp til magnetvalg
DAG-TIL-DAG LEVERING VED BESTILLING INDEN KL. 14:00 PÅ HVERDAGE

Forskellen på ferrit og neodymium

Er du i tvivl om magnetvalg?

Der er meget stor forskel på ferrit og neodym magneter, og vi vil her forsøge at forklare det i let forståeligt sprog, så alle kan følge med - det er nemlig vores mission at gøre det nemmere at bruge magneter i hverdagen.

Og vi skriver det rigtig mange gange på de fleste af vores sider, men vi tager den lige igen for en sikkerheds skyld:

Magneter er ikke legetøj!

Kort om ferritmagneter

Hvis økonomi er vigtigere end styrken, så skal du vælge ferritmagneter.

Ferritmagneter er "lillebror" til neodymmagneter - ca. 9 gange svagere end magneter af neodymium.

De er svære at sluge for børn og dyr. Og skulle skaden ske, så er ferritmagneter mindre farlige at sluge end neodymmagneter. 

I teorien taber ferritmagneterne ikke styrke, men man kan måle en mindre forringelse efter ca. 100 år. Der er dog andre faktorer end tiden, der kan demagnetisere en magnet: eksempelvis kraftig varme, gentagne slag og påvirkning fra en stærkere magnet.

Der skal meget til for at knække en ferritmagnet i forhold til neodymmagneter, og der sker ikke det store ved, at der slås en lille flig af en magnet af ferrit.

Tåler temperaturer på ca. -40 °C til 250 °C.

Vil du læse den lange version om ferritmagneter? Så læs mere her.

Kort om neodymmagneter

Hvis styrke er vigtigere end økonomien, så skal du vælge powermagneter.

Powermagneter er lavet af neodymium og har en ganske voldsom tiltrækningskraft. De skal derfor håndteres med den største forsigtighed - de er ca. 9 gange stærkere end ferritmagneter.

Den oplyste bæreevne på varekortene forudsætter direkte kontakt med magnetisk overflade - det er f.eks. derfor, at magnetiske glastavler er så svage i magnetismen, da magneterne skal virke gennem glaspladen.

Efter ca. 100 år kan man måle en mindre forringelse af magnetismen, men andre faktorer end tiden kan dog demagnetisere en magnet ganske hurtigt, f.eks. kraftig varme eller gentagne slag/stød på magneten. Kraftig varme ødelægger magneten permanent, men demagnetisering som følge af slag kan der rettes op på, så længe magneten stadig er intakt.

Der sker ikke noget med en neodymium magnet, hvis den får slået en lille flig af. Men de knækker let ved uforsigtig brug og overlever sjældent at klaske sammen med en anden magnet ved høj fart.

De fleste af vores neodymmagneter tåler op til 80 °C - enkelte tåler en højere temperatur, men det fremgår af varekortene. Der findes ikke en nedre grænse for temperaturpåvirkning for neodymium, så de er gode til kølerum.

Vil du vide mere om neodymium? Så læs mere her.

Forskellen på neodymium og ferrit

Det kommer helt an på, hvad du skal bruge magneterne til - og om styrke eller økonomi betyder mest for dig. Og hvis du ikke føler, at du har fået svar på, om du skal vælge ferritmagneter eller powermagneter af neodymium til dit projekt, så vil vi meget gerne vejlede dig yderligere. Du kan fange os på tlf. 71993612, på chatten nederst til højre eller pr. e-mail info@magnetz.dk.

Vi har mange års erfaring med magneter, så vi kan helt sikkert også vejlede dig til at træffe det korrekte valg i forhold til magnettype og styrkebehov.