Bestil hverdage før kl. 14 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside

Forskellen på ferrit og neodymium

Er du i tvivl om magnetvalg?

Der er meget stor forskel på ferrit og neodym magneter, og vi vil her forsøge at forklare det i let forståeligt sprog, så alle kan følge med - det er nemlig vores mission at gøre det nemmere at bruge magneter i hverdagen.

Og vi skriver det rigtig mange gange på de fleste af vores sider, men vi tager den lige igen for en sikkerheds skyld:

Magneter er ikke legetøj!

Ferrit magneter er lavet af et keramisk materiale, som er billigere og mere robust end neodymiummagneter. Ferritmagneter er dog også svagere i deres magnetisme, så de egner sig ofte bedst til enklere opgaver som f.eks. at holde en enkelt tegning fast på køleskabet, eller hvis du skal bruge magnetisme i varme miljøer (op til 250 grader).

Neodymiummagneter er lavet af en legering af jern, bor og neodym og er derfor meget stærkere end ferritmagneter. Neodymmagneterne har en høj magnetisk styrke og kan holde tungere genstande fast, samtidig med at de er mindre og derfor mere diskrete end ferritmagneter. Magneterne af neodymium kan derfor bruges til mere avancerede opgaver som f.eks. ophængning af tunge emner, som en del af robotter eller til at skjule i ting som smykker, vinduer m.v. Mulighederne er uendelige pga. den vilde magnetisme (de kan bære deres egen vægt op til 1000 gange, hvis du vælger en høj N-værdi). Men det er vigtigt at tilføje, at neodymiummagneter også kan være farlige hvis de sluges eller kommer for tæt på elektroniske enheder med sart elektronik som f.eks. computere eller mobiltelefoner. Så sørg altid for at opbevare dem i god afstand til elektronik men også væk fra børn og husdyr.

Derfor skal du tænke over, hvad der er den vigtigste funktion til dit projekt (styrke, størrelse eller max. arbejdstemperatur). Og derefter kan du vælge mellem en masse forskellige former og størrelser med forskellig styrke inden for enten kategorien ferritmagneter eller neodymiummagneter.

Vil du have noget billigt og robust eller noget stærkt og diskret? Valget er dit!

Specifikt om ferritmagneter

Hvis økonomi er vigtigere end styrken, så skal du vælge ferritmagneter.

Ferritmagneter er "lillebror" til neodymmagneter - ca. 9 gange svagere end magneter af neodymium.

De er svære at sluge for børn og dyr. Og skulle skaden ske, så er ferritmagneter mindre farlige at sluge end neodymmagneter, fordi de ikke er så stærke. Men dette er ikke en opfordring til at sluge magneter - hold altid magneter langt væk fra små børn. 

I teorien taber ferritmagneterne ikke styrke, men man kan måle en mindre forringelse efter ca. 100 år. Der er dog andre faktorer end tiden, der kan demagnetisere en magnet: eksempelvis kraftig varme, gentagne slag og påvirkning fra en stærkere magnet.

Der skal meget til for at knække en ferritmagnet i forhold til neodymmagneter, og der sker ikke det store ved, at der slås en lille flig af en magnet af ferrit.

Tåler temperaturer på ca. -40 °C til 250 °C.

Vil du læse den lange version om ferritmagneter? Så læs mere her.

Specifikt om neodymmagneter

Hvis styrke er vigtigere end økonomien, så skal du vælge powermagneter.

Powermagneter er lavet af neodymium og har en ganske voldsom tiltrækningskraft. De skal derfor håndteres med den største forsigtighed - de er ca. 9 gange stærkere end ferritmagneter.

Den oplyste bæreevne på varekortene forudsætter direkte kontakt med magnetisk overflade - det er f.eks. derfor, at magnetiske glastavler er så svage i magnetismen, da magneterne skal virke gennem glaspladen.

Efter ca. 100 år kan man måle en mindre forringelse af magnetismen, men andre faktorer end tiden kan dog demagnetisere en magnet ganske hurtigt, f.eks. kraftig varme eller gentagne slag/stød på magneten. Kraftig varme ødelægger magneten permanent, men demagnetisering som følge af slag kan der rettes op på, så længe magneten stadig er intakt. Hvis du vil vide mere om dette, kan du læse vores FAQ om at remagnetisere magneter.

Der sker ikke noget med en neodymium magnet, hvis den får slået en lille flig af. Men de knækker let ved uforsigtig brug og overlever sjældent at klaske sammen med en anden magnet ved høj fart. Vi anbefaler at kassere knækkede neodymium magneter, da man kan skære sig ret meget på de skarpe kanter.

De fleste af vores neodymmagneter tåler op til 80 °C - enkelte tåler en højere temperatur, men det fremgår af varekortene. Der findes ikke en nedre grænse for temperaturpåvirkning for neodymium, så de er gode til kølerum.

Vil du vide mere om neodymium? Så læs mere her.

Brug aldrig magneterne sammen

Det er meget vigtigt, at du ikke bruger neodymium magneter sammen med magneter af ferrit. Fordi der er så stor styrkeforskel, vil neodymmagneterne ødelægge (demagnetisere) ferritmagneten. Da magnetbånd og magnetark (magnetisk folie) er lavet med ferritspåner, anbefaler vi heller ikke bruge de stærke neodymmagneter på magnetfolie, da de i løbet af et par måneder vil have demagnetiseret magnetfolien. Det er klart, at hvis du flytter magneterne dagligt på magnetfolien, så går der længere tid, før du kan mærke "skaden" på magnetfolien. Og derfor kan det være en god midlertidig løsning. Men de to forskellige magnettyper kan ikke bruges permanent sammen.

Forskellen på neodymium og ferrit

Det kommer helt an på, hvad du skal bruge magneterne til - og om styrke eller økonomi betyder mest for dig. Og hvis du ikke føler, at du har fået svar på, om du skal vælge ferritmagneter eller powermagneter af neodymium til dit projekt, så vil vi meget gerne vejlede dig yderligere. Du kan fange os på tlf. 71993612, på chatten nederst til højre eller pr. e-mail info@magnetz.dk.

Vi har mange års erfaring med magneter, så vi kan helt sikkert også vejlede dig til at træffe det korrekte valg i forhold til magnettype og styrkebehov.