Bestil inden kl. 14 på hverdage - så sender vi din ordre samme dag

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

 1. Forside
 2. Hvad er skivemagneter?

Hvad er skivemagneter?

Du har måske set betegnelsen "skivemagneter" eller "disk magneter". Begge betegnelserne dækker over magneter, der er runde og flade som en skive. Hvis magneten har axial magnetisme, sidder magnetismen på de store flader (som på tegningen nedenfor med vandret skilning). Og hvis skivemagneten har diametral magnetisme, sidder polerne med deling af magneten på midten i en lodret linje.

Tegning af skivemagnet fra Magnetz.dk

De fleste skivemagneter er med axial magnetisme, da det sjældent giver mening at give magneterne større styrke sidevejrs. Det giver ofte kun mening på stavmagneter.

Hvad er skivemagneter af neodymium?

Skivemagneter af neodymium er permanente magneter. Det betyder, at de er i stand til at skabe deres eget magnetfelt uden strøm. Dvs. at tiltrækning og frastødning sker naturligt. Og som om det ikke var genialt nok i sig selv, så sætter neodymmagneterne trumf på med deres levetid: op til 100 års holdbarhed, hvis ikke de udsættes for stød og varme. 

Hvad er skivemagneter af ferrit?

Skivemagneter af ferrit er i store træk det samme, blot lavet af et andet materiale, der er mindre magnetisk end neodymium. Derfor koster de også meget mindre end neodymmagneter. Næste gang du rejser, så prøv at vende en souvenirmagnet om: der vil med stor sandsynlighed sidde en skivemagnet af ferrit på bagsiden af den.

Du kan læse om forskellene på neodymium og ferrit her.

Her er et lille udvalg af vores forskellige skivemagneter:

Relaterede produkter - Hvad er skivemagneter?

Hvad bruger man skivemagneter til?

Skivemagneter kan tjene til mange formål i hverdagen. Men der er langt flere magneter rundt omkring, end man lige tænker over, for de anvendes ikke kun til at hænge papir op med på køleskabet eller whiteboardtavlen. For de fleste skivemagneter bruges kommercielt og har ikke til formål at være synlige men kun at hjælpe dig i hverdagen.

Her er nogle eksempler på usynlige magneter i hverdagen:

 • I mobilcovers
 • Som taskelås
 • Som lås til døre
 • Til ophængning af skilte
 • I knivskinner
 • I trådløse stikkontakter
 • Som låsemekanisme i dåser
 • Tænd/sluk af hotel-hårtørrer
 • Klik-lukning af skuffer
 • Til ophængning af presse i kaffemaskine

Og meget andet! Men fælles for alle disse ting er, at magneterne gør hverdagen bedre eller løser en udfordring, hvor man ikke kan bore.

Vidste du f.eks., at der er en hel boligforening på Amager, hvor de bor i containere og hænger alt op med magneter?

Men prøv at lægge mærke til det, næste gang du går på arbejde eller på shopping, for så kan du måske spotte nogle af disse ting: magnetsamling af kontorreoler, svævende skilte, kliklåse i prøverummet, tyverisikring på tøjet dørene der giver et lille klik, når de lukkes og meget andet.

Vi kan dog ikke love, at tingene virker med en skivemagnet... det kunne jo også være en blokmagnet eller en stavmagnet. Men det er ret fascinerende og åbner en helt anden verden, når man begynder at lægge mærke til magneterne i hverdagen.

Som hjælp i hverdagen

Magneter kan også bruges til at lette hverdagen. Vidste du f.eks., at man kan bruge magneter til disse ting?

 1. Til at fjerne batterier, der sidder fast i f.eks. fjernbetjeningen - batterier er magnetiske og vil derfor kunne hives op af en magnet,
 2. Til at finde skruer og søm (dog ikke alumimium) - ikke kun dem, der er røget på gulvet men også dem, der sidder i væggen,
 3. I stedet for klemmer - magneter fungerer glimrende til lukning af alt fra kaffeposer til poser med hundemad,
 4. Ophængning af værktøj, så det er lige ved hånden og ikke ligger hulter til bulter i værktøjskassen, og
 5. Som håndtag når du skal flytte skarpe genstande - f.eks. kniven på pålægsmaskinen eller en savklinge.

Hvilke skivemagneter er stærkest?

Når du går ind på vores varekort, finder du N-værdier for neodymmagneterne, og du finder Y-værdier for ferritmagneterne. Men fælles for begge værdier er, at jo højere et tal, desto højere er bæreevnen (dvs. styrken). Så hvis du leder efter en ultra stærk magnet og får valget mellem en N35 og en N52 magnet, skal du gå efter N52. En tommelfingerregel er, at alt fra N45 er høj styrke og høj kvalitet (den type som "kendere" foretrækker). Dog kan det være en fordel at lave tynde magneter på 1 mm. i tykkelsen med en mindre N-værdi, fordi de i forvejen er skrøbelige. Og en N35 skivemagnet på 1 mm. i tykkelsen kan derfor være bedre at vælge end en N45. Det kommer dog helt an på projektet. Kontakt os gerne for at høre vores anbefalinger til en konkret opgave.