Vi sender dag-til-dag v/bestilling hverdage inden kl. 14:00

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

 1. Forside
 2. Hvordan limer man magneter på stof?

Hvordan limer man magneter på stof?

Hvis du nogensinde har forsøgt at lime noget på stof, ved du, at det kan være en reel udfordring. Her kommer mine bedste anbefalinger, så du forhåbentlig kan undgå at lave en masse fodfejl. Og jeg kommer naturligvis også ind på, hvad man absolut ikke bør/skal gøre.

Sådan brugte vi lim & magneter i danseshow

Kan man lime på tøj? I sommeren 2019 hjalp vi med vejledning til en danseopvisning, hvor 20 dansere skulle opføre Alice i Eventyrland til mesterskaberne. For at kunne skifte kostumer hurtigt under de mange sceneskift, var magneter det helt rigtige at bruge. Men det var ikke alle steder, vi kunne sy noget fast, og vi skulle derfor finde en løsning med lim. Den største udfordring var dog ikke selve tøjet, for dér kunne vi sy magneter fast i enten en løbegang eller ved at bruge sy-i magneterne med plastikkappe. Men på f.eks. skumgummi-delene, der skulle hænge fast på arme, mave og ben, og som nemt skulle kunne tages af, på og drejes, der var vi anderledes udfordret. Limen skal jo kunne passe til både de forskellige stoftyper / skumgummi og metal.

Løsningen: At bruge sy-i magneter og UHU Max Repair lim.

Hvorfor & hvordan: Det skulle vise sig at være noget nær umuligt at finde en lim, der både hæftede på skumgummi og lim. Teksturen på skumgummi er meget "nubret" og meget lig hessian eller andet groft stof med mange små fordybninger, hvilket normalt vil give idéelle vilkår for limen i forhold til at have noget at gribe fat i (samme årsag til, at man skal ridse magneter let med finkornet sandpapir inden limning: så limen kan holde godt fast). Men samtidig er overfladen rimelig glat. Og derfor kunne vi ikke finde en limtype, der var god til begge flader, samtidig med at den tørrede hurtigt nok til at magneterne ikke nåede at rykke sig rundt på kostumerne. Så vi gik hurtigt over til at bruge de plast-indkapslede magneter sammen med UHU Max Repair for at lykkes med projektet.

Hvad kunne være gjort anderledes: Vi kunne helt sikkert godt være nået i mål ved at ridse alle de rå powermagneter med finkornet sandpapir og ved at lave lille nedfældning i skumgummi-delene, som gav bedre vilkår for limen. Men det er ofte sådan, at vi hives ind i projekter, når en masse andet er prøvet, og man kommer i tanke om magneter i sidste øjeblik. Så derfor havde vi ikke så meget tid. Men det er klart noget, vi har lyst til at udforske endnu mere igen på et andet tidspunkt.

Lim på gardinstof

Kan man lime på gardiner? Det er ikke kun dansetøj, der kan blive piftet op smart med magneter. Også gardiner bliver super smarte i et snuptag, da de fleste gardinstænger er magnetiske, men også fordi mange bygninger har skjulte metalbjælker i vindueskarm-samlinger, som gør det muligt at hænge magneter op "på magisk vis" (eller i hvert fald med en usynlig modpart).

Løsningen: Med magnetbånd, hvis det er meget lette gardiner så som myggenet, og med lim-magneter, hvis det er alm. stof.

Virker ikke her: Meget tunge gardiner kan ikke nøjes med lim, og her er du nødt til at proppe nogle magneter ind i f.eks. en syet løbegang eller bukke gardinstoffet rundt om magneterne. Limmagneter kan gøre det nemmere for dig, fordi limen fungerer som en ekstra hånd, da den sætter magneterne fast midlertidigt. Men på den lange bane giver limen op, da tunge gardiner hiver for meget i limen i forhold til bæreevne pr. cm2.

Hvorfor & hvordan: Der findes mange forskellige gardiner, men hvis vi starter med de letteste af dem (myggenet o.lign.), så kan du nøjes med at lime en strimmel med selvklæbende magnetbånd på gardinerne (i hele længden - ikke kun delvist). Det er klart, at magnetbånd bliver en mere holdbar løsning, hvis du samtidig syr det fast på stoffet. Men vi har et myggegardin hængende på kontoret, der kun er limet fast, og det har virket upåklageligt i vores showroom gennem 3 år i skrivende stund (og er blevet flittigt brugt og testet siden 2019).

Hvis du i stedet skal hænge nogle lette gardiner op af mere alm. stof som f.eks. bomuldsstof, hvor vægten stadig er lav, og hvor stoftypen er glat uden at være fnugget, så er limmagneter glimrende. De kan endda også sidde på velourstof på den glatte bagside, hvis det ellers giver mening i forhold til den vej, man ønsker at hænge gardinerne. Dette bruges ofte som en nem løsning til sommerhuset, båden o.lign., hvor man ikke har brug for at fjerne gardinerne så ofte. Man kan altid "opfriske" med noget tokomponent lim eller UHU Max Repair. Men så forsvinder det nemme og hurtige lidt i at bruge limmagneterne. Og så kan man lige så godt vælge en sy-løsning.

Vigtig viden om limmagneter: Selv om de kan sidde fast på stof ganske fint, skal du være klar over, at styrken mellem magneterne er kraftigere end limens bæreevne, så man kan ikke bare tage et gardin op og ned med uforsigtig samling af magneterne, når man skal folde det sammen. Det vil i stedet kræve, at man nøjsomt skiller magneterne fra hinanden med respekt for, at de kun er limet fast på stoffet. Så limmagneterne er bedst til stof, når det skal være hurtige løsninger, der ikke udfordres så meget i dagligt brug.

Når man ikke kan bruge lim: Magneter er stadig geniale til gardiner, men hvis der er tale om en tungere slags stof eller en løsning, hvor gardinerne skal kunne blafre meget, tages op og ned ofte m.v., så skal du i stedet kraftigt overveje at sætte magneter ind i en løbegang i gardinet, hvor de er fikseret bedre end med simpel lim. Vi leverer bl.a. magneter til mange af de store danske teatre, hvor der er brug for hurtigt sceneskifte mellem baggrundstæpperne, og vi er stolte over at blive valgt igen og igen, når der skal bygges nye scener og sys nye scenetæpper, for det bekræfter bare, at det virker super godt og er super smart med magneter. Men de syr dem fast, for der er ikke tid til at tage noget forsigtigt ned - der bliver hevet i tingene, og dertil er lim ikke god nok.

Her er nogle af de varer, jeg har nævnt indtil videre i indlægget:

Relaterede produkter - Hvordan limer man magneter på stof?

Da jeg startede Magnetz i 2011 anede jeg ikke, at jeg skulle få brug for så meget viden omkring lim, at mine "talenter" fra adskillige limprojekter i håndarbejde og på fritidshjemmet slet ikke rakte langt nok. Men med årene har jeg deltaget i adskillige møder med limproducenter, og meget af denne viden vil jeg gerne give videre til alle vores kunder. Og nu hvor jeg har givet en masse råd, vil jeg også lige komme lidt ind på, hvad jeg absolut ikke anbefaler i forhold til limning af stof og magneter.

Lim jeg IKKE anbefaler til magnet og stof

 • Varm lim
 • Alm. superlim

Stof er egentlig meget taknemmeligt, når det kommer til lim, for der er udviklet flere slags lim, der sagtens kan bruges på stof. Men den type lim er som regel når du skal lime stof mod stof. Den største udfordring er magneterne. Men her kommer lidt forklaring bag frarådning af de 2 limtyper.

Varm lim overstiger kortvarigt graderne for, hvad neodymiummagneter kan tåle, og derved mister de deres styrke. Derudover kan det også være en udfordring for finere stoffer med varmen, der får fibrene i stoffet til at trække sig sammen. Så alt i alt bør du ikke bruge varm lim til hverken stof eller magneter. Den varme limpistol er kun smart til limning af pap, træ, sten, alm. metal o.lign.

Alm. superlim laver ofte en kemisk reaktion, der opvarmer emnet ved berøring. Og det giver samme udfordringer som den varme lim (beskrevet ovenfor). 

Brug i stedet 2komponentlim eller UHU Max Repair.

Sådan får du succes med limning

Nu har vi været igennem specifikke eksempler samt hvad du ikke bør gøre, og hvilke limtyper du skal holde dig fra. Så mangler der kun en hurtig opsummerende guide til at få succes med limning, og den kommer her:

 1. Rens magnetens overflade med isopropylalkohol og rids den let med finkornet sandpapir,
 2. Rengør stoffets overflade med isopropylalkohol eller en blanding af opvaskemiddel, hvid eddike og destileret vand, så overfladespænding fjernes, og lad det tørre,
 3. Påfør limen på magnetens ridsede overflade,
 4. Sæt magneten fast mod stoffet med et fast tryk (ligeligt fordelt over hele magneten - brug evt. 2 fingre eller hele hånden),
 5. Læg stoffet på en plan overflade (ikke i direkte sollys) og lad limen tørre i op til 72 timer for det bedste resultat.

Det kan virke omstændigt med rengøring af overfladerne, men det er halvdelen af jobbet. For lim og overfladespænding er en virkelig dårlig kombination - uanset hvilket materiale du skal lime fast. Og det sidste man ønsker er et forfejlet projekt med magneter, der falder af, fordi man har gjort et halvdårligt job med rengøring i starten.

Hvordan tester man stof før limning?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit stof reagerer efter hensigten sammen med limen, kan du teste det rimelig nemt:

Hæld en lille smule vand på overfladen af stoffet og hold øje med det våde område:

 • Fastholder stoffet en glat overflade, der reagerer normalt på vandet?
 • Eller får du en bulet overflade inden for kort tid grundet vandet?

Hvis stoffet viser flere bump eller buler på overfladen, er det desværre en indikator for, at stoffet enten ikke er egnet til limning, eller at der bare ikke er gjort et godt nok forarbejde med rengøring og overfladespænding.

Mangler du finkornet sandpapir til magneten?

Det bedste er finkornet sandpapir, da det er lettest at styre. Gerne en slibeklods. Men ellers kan du også bruge ting, du finder i skufferne eller værktøjskassen. F.eks. kan du ridse med spidsen af en løs skrue, med en åben papirclips, med spidsen af en kniv eller med en sten. Ja, faktisk stort set alt skarpt, som du kan få fat i. Men pas på, at du ikke ridser for dybt. For du skal tænke på det som en overfladisk hudafskrabning: du vil ikke have, at det bløder... på samme måde vil du også bare give en led afskrabning på magnetens overflade uden at kradse rigtige huller.

Sig gerne til - så uddyber vi gerne

Hvis du har læst dette indlæg helt til enden, så ved du helt sikkert også meget mere, end du nogensinde havde troet, at du skulle vide om lim. Men til gengæld har du store chancer for at lykkes med dit limprojekt nu. For lige som med alt andet håndværk, så er det de små detaljer, der kan gøre hele forskellen.

Men når det så er sagt: vi ved godt, at det er svært med lim. Og selv om jeg har forsøgt at tømme hovedet for viden for at hjælpe dig, så kan det være, at du stadig har spørgsmål. Men så er det godt, at alle i firmaet er trænet i limprojekter. Så du skal endelig ikke tøve med at ringe til vores kundeservice.

Mange hilsner
Magnet Mia