Bestil hverdage før kl. 14 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside

Hvor stærke er magneter?

Det simple svar til, hvor stærke magneter er, det er: 

  • Neodymiummagneter er meget stærke
  • Ferritmagneter er mindre stærke

Men det er ikke helt så nemt, for udover der findes forskellige magnettyper, så har størrelsen og densiteten også meget at sige for, hvor stærk en magnet er.

Jo større og tykkere en magnet er, desto stærkere er den - men man kan ikke bare blive ved med at fordoble styrken: så snart man når til samme mål for bredde og højde (f.eks. 10x10 eller 20x20 mm.), så stopper fordoblingen af styrken. Det samme gør sig gældende, når man samler flere magneter med samme densitet. Det er nemmest at forklare med et konkret eksempler, hvor vi tager udgangpunkt i magneter med N45-værdier:

  • 10x10 mm. magneten har en styrke på 3,9 kg.
  • 10x20 mm. har en styrke på 4,4 kg.

Med andre ord: der nås en form for styrkeloft, når højden overstiger diameteren / bredden på magneten.

De 2 forskellige magnettyper kan noget forskelligt. F.eks. er ferritmagneterne bedre til varme, mens neodymmagenterne er bedre til kulde. Men der skal en meget lille magnet til for at opnå en meget høj styrke, når man vælger magneter af typen neodymium (powermagneter).

Skal det være meget stærke magneter?

Vi skal have fat i neodymium for at lave nogle meget stærke permanente magneter (permanent betyder, at de ikke har brug for strøm el.lign. for at virke). Men så får du også magneter, der kan bære deres egen vægt op til mange 1000 gange. F.eks. vejer en 2x1 nn. magnet under 0,01 gram, mens den kan bære 130 gram. Og jo større neodymmagnet, desto vildere kan det blive.

Men det har også noget med densiteten at gøre: jo højere en N-værdi magneten har, desto stærkere er den. Og det betyder, at du sagtens kan have 2 magneter, der er ens i størrelsen, men hvis den ene har en meget højere N-værdi end den anden, kan man sagtens opnå en styrkeforskel på nogle kg. på en magnet med en diameter på 20 mm.

Betyder styrken ikke så meget?

Det kommer som sagt an på størrelsen, hvor stærke magneter er, og man kan sagtens lave meget stærke ferritmagneter - men det bliver nogle store og tunge magneter. Så det er vigtigt at afklare, om du har brug for en så lille og stærk magnet som muligt, eller om prisen er det altovervejende. For ferritmagneterne er bestemt ikke dårlige magneter, selv om de ikke er så stærke.

Det forklares vist bedst med en sammenligning... prøv at læse videre her:

Sammenligning af magneter

Vores yndlings-sammenligning er at sætte 10x10 mm. ferritmagneten op mod 10x10 mm. neodymmagneten.

Neodymium er den klare styrkevinder med 3,9 kg. mod ferrittens 0,4 kg. Det er en vild styrkeforskel for 2 magneter, der er ens i størrelsen. Men de kan så også noget forskelligt, og hvis man ikke har brug for den høje styrke, kan man spare en del ved at købe ferritmagneter i stedet.