Bestil inden kl. 14 på hverdage - så sender vi din ordre samme dag

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside
  2. Mørklægning af ovenlysvindue

Mørklægning af ovenlysvindue

Luk lyset ude med magnetløsning

Der findes mange forskellige løsninger til mørklægning af ovenlysvinduer, men ofte er de meget dyre eller ikke helt lystætte i siderne. Vi har derfor lavet et indlæg om, hvordan du kan lave din helt egen løsning eller modificere en eksisterende løsning med magneter. 

Der er 2 typer ovenlysvinduer: et skråvindue og et vindue i taget. Lad os starte med skråvinduet, som er det, vi får flest henvendelser om. 

Mørklægning af skråvindue

Har du et hus med de smarte Velux vinduer - eller noget der ligner? Og lukker dine gardiner ikke helt tæt i f.eks. soveværelset? 

3 løsningsforslag til dig

1) Magnetløsning med træpind

Det skal jo ikke kun fungere men også være pænt, så en træliste kan være en god løsning. Du skal bruge: 

  1. 2 stk. træpinde (længden bestemmer du selv - de skal trykke gardinet ind mod vindueskarmen), og
  2. Magneter med lim.

Magneterne skal limes på både træpinden og på vindueskarmen (hvis dit vindue er 140 cm. højt, anbefaler vi 5 magneter på træpinden og tilsvarende 5 på vindueskarmen). Husk at matche magneterne på træpind og vindueskarm, så de ikke kun sidder lige ud for hinanden men også har modpoler, så de ikke frastødes. Alle lim-magneter leveres i sæt, hvor de er parret nord/syd for at gøre det let. 

Husk at lade limen tørre i min. 48 timer, da der er et hårdt indirekte træk på magneterne, så limen skal lige have lov til at tørre optimalt - hvis det er meget varmt i rummet, eller hvis overfladen ikke er helt plan, anbefaler vi at du bruger UHU-lim, da 3M-limen på magneterne ellers kan drille lidt og skal bruge mange døgn på at hæfte helt fast.

Træpindene sættes op i hver sin side af gardinet, når der er behov for at lukke lyset helt ude, og så kan de stå på gulvet eller ligge i vindueskarmen, når gardinet skal rulles op/trækkes fra. 

2) Magnetbånd løsning

Hvis du gerne vil have en fast løsning, kan vi anbefale magnetbånd. Det er en løsning, som egner sig bedre til alm. gardiner og ikke så meget til rullegardiner. Magnetbåndet kan godt rulle med op og tåle at blive bøjet, men det ser ikke så kønt ud, da det oprullede gardin bliver meget tykt lige dér, hvor magnetbåndet er. 

Du skal bruge 4 x længden på din vinduesramme: 

  • Til hver side af gardinet, og
  • Til hver side af vinduesrammen

Start med at klippe magnetrullen over på midten og sæt strimlerne sammen med magnetsiderne mod hinanden (siden med rille). Klip derefter på midten igen. Så er du sikker på, at magnetbåndet fæstner sig præcis som ønsket - det har noget at gøre med de blandede poler, og det giver mening, når du står med magnetbåndet i hænderne og prøver at få det til at tiltrække sig selv. Og du er nu klar til at sætte magnetstrimlerne op på både gardiner og vinduesrammen:

Fjern først folien på den selvklæbende side på det ene magnetbånd (de skal stadig sidde sammen) og sæt det fast på vinduesrammen. Tag derefter den anden sides folie af og tryk gardinet ind mod den selvklæbende side. Det lyder nemt - og det er det også!

Du kan bestille magnetbånd med selvklæb i løbende metermål (op til 30 meter pr. rulle). Vi anbefaler 19 mm. - den der egner sig mest til gardiner. 

Du kan også vælge at sy magnetbåndet fast - vi anbefaler dog stadig at vælge typen med selvklæber, da det gør det meget nemmere for dig at sætte det korrekt fast på gardinet og holde styr på det under syningen. 

Du kan ikke bruge magnetbånd med farvet overflade - det er ikke stærkt nok. Så du skal vælge den mørkegrå type til denne magnetløsning.

3) Magneter og metalskiver

Dette er den nemmeste løsning, da du ikke skal tænke på poler - metal og magneter kan kombineres på alle sider.

Der er forskellige måder at komme i mål med denne løsning, men første skridt er, at du skal lime metalskiver på vinduesrammen og lader dem tørre i et par døgn (evt. kombineret med UHU-lim, hvis fladen er en smule ru eller nobret) - medmindre der er metal på vinduesrammen (eller f.eks. søm med magnetiske hoveder) i forvejen, som du kan bruge i stedet for metalskiverne.

Hvis du vil sy magneter fast til gardinet, trykker du gardinet helt op til vinduesrammen og sætter dine sy-i magneter udenpå gardinet: så kan du se præcis, hvor du skal sy magneterne fast; sæt en knappenål gennem plastikken, og så er du klar til at sy dem fast til gardinet. 

Hvis du vil lime dem på gardinet, sætter du først magneterne fast på metalskiverne. Derefter fjerner du lim-folien, hvis du bruger selvklæbende magneter - ellers sætter du en lille klat lim på den synlige side af magneten. Og så trykker du gardinet fast mod limsiden på magneterne. Det er vigtigt, at du gør det på denne måde for at få centreret magneterne mod metallet, medmindre du er sindsygt god til at bruge et målebånd. 

Du kan også have løse, synlige magneter - se vores løsning med synlige magneter på gardin her.

Vil du se vores løsning?

Vi tester naturligvis også selv med magneter i stor stil. Lige under disse produktbilleder kan du se vores egen løsning med mørklægning af tagvindue - bare scroll lidt længere ned på siden.

Relaterede produkter - Mørklægning af ovenlysvindue

Mørklægning af tagvindue

Vi har mest beskæftiget os med rådgivning til Velux vinduer. Men efter vi har fået nye lokaler i 2018 har vi også haft mulighed for at teste løsninger til den type ovenlysvinduer, hvor man har en kupel i taget; dvs. hvor vinduet er en del af taget i stedet for skråvæggen. 

Vi har brugt løsningen, som også er beskrevet ovenfor: med metal og magneter. 

Du skal bruge følgende: 

  • Metalskiver
  • Magneter

Vi har valgt at sy magneter fast på gardinerne. Men man kan også lave en kile i gardinerne og lægge magneterne løst ind i kilen. Eller man kan lime magneterne udenpå gardinerne. Det er udførligt beskrevet ovenfor med de mange forskellige løsningsforslag, hvordan du gør det. Se også fotos nedenfor.

Vi brugte 6 magneter og 6 hvide metalskiver (så de er "usynlige" på den hvide vinduesramme) til hvert af vores vinduer på 80 x 85 cm. Du skal muligvis bruge flere til dit - men vi havde kun brug for at få lukket helt af i 2 af siderne og få lidt lys ind fra de andre 2 sider, så rummet ikke bliver helt mørkt. 

Vi har syet magneter i gardinet og sat det fast magnetisk i loftet med metalplader.

Her kan du se magnetløsningen lidt tættere på.

 

Sy gardiner med magneter DIY

Når du skal sy nogle sy-i magneter fast på færdigkøbte gardiner, syr du dem blot på bagsiden af stoffet, der hvor de skal sidde. Men du kan ikke gemme syningen - den vil blive synlig på forsiden af gardinerne. Så husk at tjekke undervejs, at det ser flot ud på forsiden af gardinerne med syningerne langs magneternes plastic.

Hvis du derimod kaster dig ud i at sy gardiner selv fra bunden, kan du skjule syningen i magneterne helt: sy magnetene på gardinernes forside først, lav et ombuk og sy gardinets kanter sammen. Voila!

Vi har først syet magneten fast på forsiden af gardinet (i det ene hjørne) og så lavet et ombuk, sådan så både magnet og syning er skjult på bagsiden af gardinet.