Bestil hverdage før kl. 14 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside

Info om ferritmagneter

Hvad er ferrit?

Ferrit er en magnettype. For at forklare, hvad ferritmagneter er, uden det bliver for teknisk, så kan man sige, at ferritmagneter er "lillebror" til neodymmagneter. Derfor er det oplagt at lave en sammenligning med neodymmagneter og magnetfolie, når man skal forklare, hvad ferritmagneter er og kan. For en magnet er ikke bare en magnet. Den har et formål, og for at give dig mest info om, hvad du skal vælge til dit projekt, kræver det en opstilling af fordele og ulemper i forhold til andre magnettyper.

Kort fortalt i punktform om ferrit: 

  • De er billige magneter
  • Deres magnetfelt er ikke så stærkt
  • De tåler højere temperaturer
  • De er rustfri
  • De kan bruges udenfor
  • De kan bruges uden coating
  • Svære at sluge (for børn og dyr)

Det sidste punkt virker måske som underlig information, men det er faktisk vigtigt, for hvis man skal bruge magneter omkring børn og dyr, så skal det være under opsyn. Og skulle skaden ske, så er ferritmagneter ikke lige så farlige at sluge som neodymium. Men lad os slå det fast én gang for alle: 

Magneter er ikke legetøj. Og magneter må ikke sluges.

Styrke og styrketab

Ferritmagneter er ca. 9 gange svagere end magneter af neodymium, hvis man tager to magneter på samme størrelse og sammenligner dem.

I teorien mister magneter aldrig deres styrke. Men efter ca. 100 år kan man måle en forringelse af magnetismen. Andre faktorer end tiden kan dog demagnetisere en ferritmagnet: kraftig varme, gentagne slag og påvirkning fra en stærkere magnet (f.eks. neodymium eller elektromagnetisme).

Der sker ikke noget med en ferritmagnet, hvis den får slået en lille flig af. Og der skal meget til for at knække en ferritmagnet i forhold til en neodymmagnet.

Arbejdstemperatur og opbevaring

-40 °C til 250 °C

Ferritmagneter tåler store temperaturudsving i forhold til andre magnettyper. Men det er altid en god idé at opbevare magneter ved stuetemperatur, når de ikke er i brug. Magnetfeltet er heller ikke så kraftigt, men hvis du har mulighed for at pakke dem ind eller gemme dem væk i en skuffe, indtil du skal bruge dem igen, så er du sikker på, at de er skærmet fra slag eller andre påvirkninger, som kan demagnetisere dem.

Rå magneter

Det er meget sjældent, at man giver ferritmagneter en overflade (også kaldet coating). Det skyldes bl.a. 2 ting: det giver et lille styrketab, og coatingen er ofte dyrere end selve magneten. Det giver derfor ikke meget mening at give dem en overflade. Dertil kommer, at de tåler, at det slås en lille flig af dem, uden at magnetfeltet påvirkes. Derfor har vi ikke coatede ferritmagneter her i webshoppen. Det er dog muligt at købe ferritmagneter som pottemagneter, hvor magneterne lægges i en lille metalkappe. Men markedet for pottemagneter med ferrit er ikke så stort i skrivende stund.

Brug ikke ferritmagneter på tøj eller overflader, der er lyse eller sarte. Da de er rå (altså uden coating), kan de efterlade mørkegrå mærker.

Udendørs brug

Som vi kort har berørt ovenfor, så er ferritmagneterne resistente over for rust. Og det gør dem særdeles velegnet til brug udendørs. Tjek dog altid magneterne en gang imellem for evt. styrketab, da vind og vejr kan være hårdt i Danmark.

Elektronisk påvirkning

Selv om magnetfeltet på ferritmagneter er svagt, bør man alligevel bruge sin sunde fornuft og holde dem i sikker afstand fra elektroniske apparater, herunder især høreapparater og pacemakere. Der er ingen grund til at tage nogen chancer!

***

Se vores udvalg af ferritmagneter her -->