Bestil inden kl. 15:00 på hverdage - så sender vi samme dag
(nu også samme-aften levering m. Burd Delivery)

Info om powermagneter

Hvad er en powermagnet?

De meget kraftige magneter hedder rettelig neodymium magneter men kaldes mange forskellige ting, bl.a. supermagneter, powermagneter og neodymmagneter. De er ikke legetøj. De skal bruges og behandles med respekt, da deres tiltrækningskraft er ganske voldsom.

De mindste magneter kan bl.a. bruges til hobbybrug, dvs. når du skal lave dine egne køleskabsmagneter, har brug for en magnet-lås løsning til legetøj eller lignende.

De store magneter bruges som regel af magnet-entusiaster, som vil teste den voldsomme tiltrækningskraft (pas på fingrene!) og af virksomheder, som bruger dem til maskiner og udstyr.

Under alle varekortene kan du se, hvor stor en bæreevne hver magnet har. Og det er altså ingen overdrivelse. Nogle af de mindste størrelser holder nemt en saks, de mellemste magneter holder let på en tung hammer, og de største magneter kan holde en cykel hængende. Det kræver blot, at materialet er magnetisk. Bæreevnen forudsætter direkte kontakt med magnetisk overflade - dvs. der gælder en væsentlig mindre bæreevne for f.eks. magnetiske glastavler, hvor der er en glasplade mellem selve magnetpladen og magneten.

Nedenfor følger en del oplysninger omkring fare ved brug af magneterne. Du finder et link til den fulde liste under hvert produkt, ligesom en liste følger med i papirversion ved bestilling af powermagneter.

Styrke og styrketab

Neodymiummagneter er ca. 9 gange stærkere end ferritmagneter, hvis man sammenligner to magneter på samme størrelse.

I teorien mister magneter aldrig deres styrke. Men efter ca. 100 år kan man måle en mindre forringelse af magnetismen. Andre faktorer end tiden kan dog demagnetisere en magnet, f.eks. kraftig varme eller gentagne slag/stød på magneten. Kraftig varme ødelægger magneten permanent. Men skader efter slag (hvor selve magnetens skal ikke har taget skade) kan der rettes op på.

Tag f.eks. en magnetisk knivskinne: med årene bliver magnetismen ringere - slagene fra knivene udfordrer magneterne. Men tager man en kraftig powermagnet og stryger hen over knivskinnen, kan man opnå styrke igen.

Der sker ikke noget med en neodymium magnet, hvis den får slået en lille flig af. Men de knækker let ved uforsigtig brug, da deres magnetfelt er så stærkt. Du vil næppe kunne undgå at stå med en ødelagt magnet, hvis den klasker sammen med en anden magnet ved høj fart.

Arbejdstemperatur og opbevaring

Op til 80 °C (medmindre andet er opgivet på varekortet).

Ved temperaturer over 80 grader mister neodymium permanent sin magnetisme. Der findes dog ikke en nedre grænse for temperaturpåvirkning for neodymium. Derfor er der ikke angivet minusgrader.

Vi anbefaler, at powermagneter opbevares ved stuetemperatur. Og hvis de ikke er i brug, er det en god idé at have dem opbevaret i indpakning, hvor magnetfeltet skærmes, og magnetene ikke udsættes for stød og temperaturpåvirkninger i høj grad. Vi har selv en filtbeklædt stålplade her på vores værksted, hvor vi sætter testmagneterne på, når de ikke er i brug. På den måde er de nemme at få af pladen igen, og de er samlet og kan nemt lægges i skuffen.

Fare for skader

Magneterne har en meget kraftig tiltrækningskraft. Uforsigtig brug kan give blå mærker på huden eller kvæstelser på fingrene.

Fare for slugning

Magneter er ikke legetøj. Skal opbevares utilgængelige for børn. Hvis man sluger magneter, kan magneterne sætte sig fast i luftvejene eller andre steder i kroppen og forårsage store komplikationer.

Fare for elektrisk stød

Magneter er lavet af metal og kan lede elektricitet. Magneterne må ikke komme i kontakt med strøm, herunder stikkontakter, da de kan give elektrisk stød.

Pacemaker

Magneterne kan have påvirkning på pacemaker og implanterede hjertedefibrillatorer. En pacemaker kan i værste fald skifte til test-forløb og forårsage kvalme og sygdom. En hjertedefibrillator kan stoppe med at virke. Hvis du bruger disse apparater, skal du holde dig I en tilstrækkelig afstand til magneterne. Advar ligeledes andre, der bruger disse apparater, om ikke at komme for tæt på magneterne.

Overbelastning

Brug kun magneterne med den belastning, som er oplyst under hver produktbeskrivelse på www.magnetz.dk. Overbelastning af magneterne kan få magneterne til at løsne sig fra den magnetiske overflade, som de hang på. Faldende genstande kan føre til alvorlige kvæstelser.

OBS! Den angivne belastning, som er oplyst under hvert produktblad på www.magnetz.dk, gælder kun ved korrekt brug af magneterne. Brug ikke magneterne på steder, hvor folk kan pådrages skader i tilfælde af svigtende magnetkraft el.lign.

Fare for splinter

Kolliderende magneter kan revne og forårsage splinter, som kan blive slynget flere meter væk og forårsage skader på øjne og kroppen. Undgå sammenstød af magneter, brug sikkerhedsbriller ved håndtering af større magneter, og sørg for at folk i nærheden også er beskyttet eller holder behørig.

***

Du kan se alle powermagneter her -->