Bestil hverdage inden kl. 14:00 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside
  2. Valg af lim til magneter

Valg af lim til magneter

Hvis du ønsker at lime magneter, anbefaler vi dig at bruge tokomponentlim, UHU Plus Endfest 300 superlim eller en UHU Max Repair superlim, som kan bruges på de fleste overflader. 

Vi anbefaler ikke brug af varm lim til powermagneter (neodymmagneter), da varmen kan demagnetisere magneterne. Lim af mærket Super Glue kan heller ikke anbefales til vores magneter sådan generelt, fordi det kan ødelægge belægningen (coating). Og det er heller ikke anbefalelsesværdigt at bruge sekundlim grundet faren for en kemisk reaktion. Så det kræver, at du læser på limens specifikationer, om den udvikler varme ved brug eller har en anden hård kemisk reaktion, der ikke er god med metal.

Hvordan kan jeg lime magneter?

Vi gennemgår i de følgende afsnit forskellig FAQ omkring lim samt om de limtyper, som vi har god erfaring med.

FAQ om liming

For at kunne lime noget fast, skal du have idéelle forhold forud for limningen, og du skal derfor vide disse ting:

  1. Overfladen skal altid være ren og tør samt fri for støv.
  2. Rens alle flader af med isopropylalkohol lige inden limning.
  3. Rids magneten let på den side, der skal limes, med fintkornet sandpapir først. Hvis du skal sætte en magnet på en helt plan flade som f.eks. lakeret træ, skal du også ridse let i denne overflade for at få limen til at sidde fast dér.
  4. Undgå ujævne overflader som rå mursten og savsmuldstapet - jo større kontaktflade, desto bedre.
  5. Vent med at lime, til overfladen er helt tør.
  6. Limen klæber kun ved fuld kontakt med overfladen (gerne med et hård pres).

Her kommer en uddybning af punkterne:

Lim til neodymmagneter

Når du skal lime en neodymmagnet med en glat coating (dvs. supermagneter og powermagneter), skal overfladen ridses ganske let med finkornet sandpapir på den side, der skal limes. Der skal ikke gå hul på coatingen; kun lette ridser. Du skal altså ikke presse magneten for hårdt mod sandpapiret, når coatingen skal gøres klar til limen.

Den anden flade, som magneten skal limes fast på, skal derudover være både ren og tør, og isopropylalkohol fjerner al overfladespænding, fedtrester og andet, som modarbejder ellers idéelle forhold for limning.

Visse syntetiske stoffer, såsom polypropylen (PP), polyethylen (PE) samt pulver-coatede overflader er ikke ideele, da limen kan gå i opløsning under pres. Derfor lav omhyggelige test inden du afgør om limen virker optimalt.

NB! Test altid for at undgå skuffelser. Og tænk dig godt om, før du sætter magneten fast - for når den først sidder fast, så sidder den rigtig godt fast!

2komponent lim

Det er klart en af de mest holdbare løsninger at bruge 2komponentlim, når du skal lime magneter fast. Limens bæreevne overstiger 200 kg. for de fleste mærker (og UHU op til 300 kg.). Men det er også en løsning, der kræver blanding i korrekt forhold af de 2 komponenter, som limen består af. 

Dobbeltklæbende tape

Det er vigtigt at vælge en limtype, der kan klare at hænge på andet end metal. Magneterne er jo lavet af metal, og derfor hænger de fleste limtyper godt fast på metal. Men limen skal ikke kun klæbe fast på magneten: den skal også klæbe fast på en anden flade, som måske er af træ eller sten. Og derfor anbefaler vi brug af 59-serie lim, når du vil bruge dobbeltklæb til magneter. Vi bruger selv 3M til vores lim-magneter, der leveres med lim på, når du bestiller dem. Men du kan også vælge at bruge Bonding Tape, der er en af de kraftigste typer dobbeltklæbende tape til metal m.v.

Spraylim

Spraylim er en af mere nemme limløsninger, da du ikke skal blande noget. Der skal samme forberedelse til som ved de andre trin med afrensning og forberedelse af magneten. Men det skal være en type, som er god til metal, og her har vi testet 3M 90-serien med rigtig gode resultater (faktisk allerede efter 24 timer, så sidder magneterne urokkeligt fast). Eneste udfordring kan være, at man skal købe en stor dåse, så det bliver nemt en dyrere løsning end at købe en tube lim. Men til gengæld har du den bekvemme løsning - og lim til mange projekter.

Relaterede produkter - Valg af lim til magneter

Selvklæbende magneter

Som et alternativ til at lime selv kan du tage et kig på vores udvalg af selvklæbende magneter. Supermagneter med selvklæber er den nemme og bekvemme løsning, hvis man skal sætte en magnet fast, men man ikke har tid til at forarbejde magneten og gøre den klar med lim.

Selvklæbende neodymmagneter er især populære i emballageindustrien og hos bygherrer og udstillere. De bruges til alt fra magnetlukning på bøger og magnetiske nøgleholdere til ophængning af byggematerialer, hvor der ikke må bores huller. Ofte i kombination med magnetisk metal.

De selvklæbende supermagneter har et lag kraftig 3M-lim på den ene side og et lille stykke beskyttende lag folie ovenpå, så magneten først kan klæbe sig fast, når man fjerner folien. Fjern beskyttelsesfolien umiddelbart før brug, og rør ikke ved limen efter fjernelse af folien. Vi sælger de selvhæftende magneter i pakker á 10 stk. sat sammen i par, dvs. 5 stk. med en nordpol og 5 stk. med en sydpol "opad".

Selvklæbende neodym magneter er generelt ikke egnet til udendørs brug, da de kan ruste. Brug istedet gummimagneter.

OBS! Selvklæbende magneter kan sjældent bruges på stof/tøj, da fibrene ødelægger klæbeevnen. Derfor skal du hellere overveje en lim-selv løsning til stof og tøj, hvor limen er egnet til både magneter og stof.

Selvklæbende magnetbånd

Den lidt mere fleksible magnetløsning er magnetbånd med selvklæber (også kaldet magnettape). Magnetbåndet har også fået et lag kraftig 3M-lim på den ene side og en strimmel film ovenpå, så magnetbåndet først er selvklæbende, når man fjerner filmen. Magnetbånd kan klippes i små eller store stykker med en alm. saks. Limen er ikke lige så kraftig som på powermagneterne, så man kan lidt nemmere fortryde en placering efterfølgende med magnetisk tape.

Det kan være en udfordring at bruge det selvklæbende magnetbånd på stof med løse fibre, da det ødelægger klæbeevnen. Så overvej i stedet at så magnetbånd fast på stoffet.

OBS! Magnetbåndet har ikke lige så kraftigt et magnetfelt som powermagneterne, men det kan stadig holde en del.