Vi holder lukket mandag den 5/6 - Vi ses igen tirsdag :)

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside
  2. Lav din egen knivskinne

Lav din egen knivskinne

Vi får rigtig mange henvendelser om DIY knivmagneter, så vi har lavet en video om det. Bedste tip til at lave sin egen knivmagnet er, at der er mindst mulig afstand mellem kniv og magnet, dvs. hvis du har mulighed for at fræse en rille eller en lomme i det materiale, knivene skal hænge på, så giver det det bedste resultat, og mindre afstand kræver mindre bæreevne og gør derved projektet billigere. Man kan også sætte magneter direkte på knivene – man behøver ikke at have et stykke træ, kork eller flise imellem.

DIY video om magnetisk knivskinne

(Vil du hellere læse om knivmagneter end at se videoen? Se nederst på siden).

Vores mest solgte magneter til knivskinner er discmagneten str. 15x8 mm. og blokmagneten str. 20x20x5 mm. Og til de største projekter (til kokke og til producenter af knivskinner) sælger vi flest str. 25x7 mm. og 35x5 mm.

I de fleste tilfælde kan man bore huller/lommer i bagsiden af f.eks. en træliste og lime magneterne ind i hullerne. Hullerne skal ikke være gennemgående, for man skal ikke kunne se magneterne forfra. Husk dog stadig, at magneternes styrke aftager med afstanden på trælisten.

En god tommelfingerregel er, at magnetens bæreevne forringes til 30% ved 2 mm. afstand mellem kniv og magnet. Ved 5 mm. afstand er vi nede på 8% af den oprindelige bæreevne målt i direkte træk.

EKSEMPLER

15x8 mm.:

  • Bæreevne i direkte træk: 6,7 kg
  • Bæreevne i direkte træk m/2 mm. træ: 2,0 kg
  • Bæreevne i direkte træk m/5 mm. træ: 0,5 kg

25x7 mm.:

  • Bæreevne i direkte træk: 12 kg
  • Bæreevne i direkte træk m/2 mm. træ: 4,0 kg
  • Bæreevne i direkte træk m/5 mm. træ: 1,5 kg

Det hele afhænger altså af afstanden mellem magnet og kniv. Vi anbefaler en maksimal afstand på 3 mm. mellem magnet og kniv. Normalt er 1 magnet pr. kniv tilstrækkeligt, men det er også muligt at bygge sin knivskinne op med 2 magneter over hinanden i lodret linie, så meget tunge kokkeknive kan hænge fast uden problemer, da der på den måde er to fikspunkter pr. kniv.

Magnetberegner til knivskinne

Sådan bruger du magnetberegneren: Mål afstand mellem kniv og magnet (tykkelsen på træ/kork/stof/glas/sten, der kommer mellem kniv og magnet), og skriv målet i mm. i første rubrik. Det er vigtigt, at målet angives efter evt. nedsænkning, da endelig afstand har stor betydning for styrketab.
5 mm
1 mm
10 mm
250 g.
1 g
500 g
Dit styrkebehov er
0 kg
Se passende magneter

Relaterede produkter - Lav din egen knivskinne

Lav din egen knivskinne med magneter

Hvis du hellere vil læse end at se videoen:

Man kan lave en knivmagnet af et stykke træ, men det kan også være kork, fliser eller plastic. Princippet er det samme, og et rigtig godt tip er, at der skal være så lille mellemrum mellem magneten og kniven. Det vil sige, at hvis man har mulighed for at nedsænke sine magneter ligesom på det testtræ, der vises i videoen, så vil det være rigtig godt for både pengepung og i forhold til at kunne "styre" magneterne.

Yderst er testtræet 1 cm. i tykkelsen, imens der i nedfældningen kun er 3 mm. afstand mellem kniv og magnet.

Vores mest solgte magnet til knivskinner er en 20x20x5 mm. blokmagnet af neodymium, og den har en bæreevne på ca. 6 kg. i direkte træk. Som du kan se i videoen, så kan magneten sagtens bære kokkekniven trods afstanden og den derved sænkede magnetisme i forhold til den tunge kniv - og det samme gør sig naturligvis gældende med mindre knive.

Hvis man vælger ikke at nedsænke sine magneter i træet (eller et andet materiale), så kan du i videoen se, hvorfor det er en dårlig idé med 1 cm. afstand mellem kniv og magnet: en neodymmagnet på 20x10 mm. med en bæreevne på ca. 11 kg. (en meget kraftig magnet) kan ikke holde kniven oppe. Det skyldes - udover afstanden - at der er så meget vægt nedad fra kniven, som giver et indirekte træk på magneten, at magneten med en styrke på 11 kg. ikke kan holde til trækket og mellemrummet.

Man behøver ikke et stykke træ eller noget andet for at lave en knivrække derhjemme. Man kan også bare sætte en magnet på køleskabet, emhætten, et stykke stål eller på en anden magnetisk overflade, og så sætte kniven direkte på magneten. I videoen vises en 10x10x10 mm. magnet med en bæreevne på knap 4 kg., og den kan rigeligt bære en kokkekniv fra videoen, der vejer 0,5 kg., selv om der er et stort træk på magneten nedad (indirekte). 

Man kunne også sagtens vælge en mindre magnet til at hænge knive direkte på. Men husk, at magneter har det med at følge det, der er mest magnetisk, og i dette tilfælde er det knivbladet, der er langt mere magnetisk end f.eks. køleskabet, og derfor vil magneten følge med kniven. Det er derfor en rigtig god idé, at man vælger en magnet, der har en god størrelse, så den er nem at tage af kniven igen og sætte magneten tilbage på køleskabet. 

Knivmagnet med direkte kontakt

Vi er blevet tippet af en kunde fra Pinterest, hvor han har lavet en knivskinne med direkte kontakt mellem magneter og knive, så han kunne nøjes med mindre styrke, hvilket gør projektet meget billigere og nemmere end med et stykke træ el.lign. Se løsningen her, hvor der er brugt pottemagneter Ø13 mm. undersænket

med pottemagneter Ø13 mm. kan du få knivene til at svæve frit på væggen

Det ser super flot ud, fordi man ikke kan se magneten - så det ser ud som om, at knivene svæver på væggen, hvilket giver et minimalistisk udtryk i et køkken. 

Pottemagneterne skal blot skrues på væggen - ingen tørretid eller andet - du kan bare gå igang med at bruge dem med det samme. 

Du kan også vælge nogle kraftigere magneter, men det er slet ikke nødvendigt, medmindre dine knive vejer over 500 gram pr. stk. En kraftigere magnet vil blot gøre det endnu sværere at tage knivene ned fra væggen, og det vil give et større "slag" på magneten med kniven, som kan resultere i ridser på knivbladet og hurtigere demagnetisering af magneten. Der er dog heldigvis råd at hente, hvis din magnet bliver sløv, da den kan remagnetiseres igen ved at stryge en anden neodymmagnet hen over den sløve magnet nogle gange. Så retter polerne sig igen.

Metalpotterne er let afrundede, så de ridser ikke knivene, medmindre du er meget uforsigtig og kører knivene henover potterne, så potterne bliver ødelagt/ridset.

Jeg vil ikke anbefale, at man går over 8 kg. i direkte træk ved direkte kontakt, da knivene får for meget modstand fra magneterne. Og især hvis knivene vejer et godt stykke under 800 gram (vægten for en standard kokkekniv), så anbefaler vi max. 5 kg. i styrke. Tommelfingerregel: 3-4 kg. føles på samme måde, som når man åbner et køleskab.

Man kan også vælge at bruge gummimagneter, men det er ikke nødvendigt at bruge gummicoating, medmindre du altid hænger våde knive op eller vælger en meget lav styrke, hvor du er afhængig af, at knivene ikke glider ned. Ellers er gummi ikke nødvendigt. Metalpotterne skal dog altid holdes tørre. De er lavet af metal, der er egnet til køkkenbrug, så de også kan bruges i storkøkkener. Men husk at fjerne vand fra dem, da de ellers ruster.

Pro-tip: mal et tyndt lag neglelak eller en anden klarlak over pottemagneterne, så de lukkes "tæt" på overfladen, for så tåler magneterne bedre vand.

Hvad skal jeg så bruge?

For lige at opsummere:

Hvis du laver en knivskinne med træ el.lign. foran magneterne, skal du beregne styrketab som i tabellen ovenfor. Og så skal du bruge magneter, der er MEGET stærke.

Hvis du vil skrue magneter på væggen, skal du gå efter pottemagneter, som beskytter magneterne mod de direkte slag fra knivene, og som har lidt højde, så du rent faktisk kan gribe fat rundt om knivhåndtaget. Se løsningen ovenfor (foto).

Og endelig; hvis du vil lime magneterne på væggen, så skal du gå efter en magnet, der har lidt højde, så håndtaget på dine knive ikke bøjes. Og så skal du finde en måde at beskytte magneterne på mod de direkte slag. F.eks. kan du lime et stykke filt ovenpå magneterne, der hvor knivene rammer, eller du kan vælge en gummimagnet, som også kan tåle slagene. Læs mere om, hvordan du limer magneter HER. Du skal bruge en speciel type lim, og så skal du bruge lidt finkornet sandpapir.

OBS! LÆS TEKSTEN ØVERST PÅ SIDEN, FØR DU VÆLGER MAGNET!

Hvis du har spørgsmål til os omkring knivmagneter, er du meget velkommen til at fange os pr. e-mail, telefon eller i chatten nederst til højre.