Bestil hverdage før kl. 14 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside
  2. Gardiner med magneter

Gardiner med magneter

Hæng gardiner op med magneter på flere forskellige måder. Vi viser dig nogle forskellige løsningsforslag til skruefri løsning, når du skal hænge gardiner op på steder, hvor du helst ikke vil lave huller. Slut med vægbeslag, gardinstang og ikke mindst knap så kønne gardinringe.

Vi har lavet en video på ca. 4 minutter, hvor vi gennemgår de forskellige løsninger og viser det færdige resultat, men hvis du vil have alle tips og tricks, så kommer vi med endnu flere detaljer her i teksten.

Magnetiske gardinløsninger fra videoen:

  • Magneter i toppen til ophængning
  • Magneter i løbegange til foldegardin
  • Magnetbånd i toppen til ophængning
  • Magneter til solafskærmning

Se videoen her:

Vi viser en "rå version" af gardinet i videoen, så vi kan vise, hvor og hvordan man putter magneterne ind i løbegange på stoffet. Men nedenfor kommer en beskrivelse af projektet lidt mere detaljeret end i videoen, og så slutter vi af med at fortælle forskellige tips og tricks, som vi har brugt undervejs i sy-processen.

Denne DIY er lavet til gardiner, der hænger lodret ned og dur ikke 1:1 til dit skråvindue eller tagvindue. Skal du lave en gardinløsning til f.eks. dit Velux ovenlysvindue, kan du læse mere her.

Magneter i toppen til ophængning

Det første, du skal være opmærksom på, er, om din vinduesramme er af magnetisk metal eller ej. Er den magnetisk, kan du bare hoppe let og elegant over den næste korte instruks. Er din vinduesramme derimod ikke magnetisk, kan du enten lime magnetisk metal eller magnter på selve rammen. Du skal huske at placere dem på rammen, så de matcher placeringen af de magneter, der sidder i gardinet.

Nu skal du i gang med magneterne i selve gardinet. Vi har syet en løbegang langs toppen af gardinet, hvor vi kommer magneterne ind i. Du kan med fordel sy en lille "lomme" i løbegangen til hver magnet, når du har placeret dem det rette sted. Så rutsjer de ikke frem og tilbage, og det gør det meget nemmere at hænge gardinet op igen, hvis du har haft det nede.

Brug blokmagneter i gardinets løbegang i toppen til at fastholde dit gardin

Når du skal vælge magneter til dit gardinophæng, er der to ting du skal være opmærksom på. For det første styrken på magneterne: Vi har valgt at bruge blokmagneter 20x10x2 mm. til vores gardinløsning. De har en styrke på 2,1 kg., hvilket er meget stærke magneter at bruge ift. vores gardins vægt på 200 g. Grunden til at vi vælger så stærke magneter er, at de ikke kun skal kunne bære vægten på selve gardinet, men også skal kunne klare, at du tager fat i gardinet, uden at det falder ned. Den anden ting, du skal være opmærksom på, er antallet af magneter. Du vil i princippet godt kunne nøjes med to magneter - én i hvert hjørne - fordi vores 20x10x2 mm. blokmagneter er så stærke. Men vil du gerne undgå, at der kommer et fald i midten af gardinet, så kan du med fordel placere en ekstra magnet i midten af gardinets løbegang. Antallet afhænger derfor både af bredden på din vinduesramme (jo bredere des større chance for at få en fold på midten af dit gardin) og dit ønske om æstetisk finish. 

Magneter i løbegange til foldegardin

Nu hvor du alligevel er i gang, hvorfor så ikke lave et supersmart foldegardin? Selvfølgelig ved hjælp af magneter.

Sy nogle smalle løbegange bag på dit gardin, alt efter hvor store "folder" du ønsker at have. Vi har syet fem i alt - tre i midten og én i top og bund. For at kunne folde dem hurtigt og let op til den højde, man ønsker, har vi lagt vores små kuglemagneter ind i løbegangene (2-3 i hver) - pånær den øverste, som jo sidder fast med stærke blokmagneter. Du kan igen med fordel sy en lille "lomme", så kuglemagneterne bliver, hvor de skal. Det er derfor også vigtigt, at du laver disse løbegange smalle, så der er mindre plads i højden også. 

Med små magneter - f.eks. kuglemagneter - i de smalle løbegange bag på gardinet kan du lave et smart foldegardin

Det er smart at bruge kuglemagneter til lige netop et foldegardin, fordi de selv roterer ift. polerne i magneten. I videoen har vi brugt Ø5 mm. med en styrke på 200 g., men er dit gardin tungere, så anbefaler vi, at du vælger nogle stærkere magneter - f.eks. 6x3 mm. skivemagnet med en styrke på 0,9 kg. eller en 8x3 mm. skivemagnet med en styrke på 1,3 kg. Vælger du skivemagneten som løsning, skal du huske at vende den rigtigt ift. polerne, så magneterne ikke frastøder hinanden, når du forsøger at folde dit gardin op. 

Gardinet er dejligt justerbart med den her løsning, da du selv kan bestemme, hvor meget der skal være åbent og lukket. 

Magnetbånd i toppen til ophængning

En anden smart magnetløsning er at bruge magnetbånd til at hænge dit gardin op med. Det kan gøres på flere måder, men det er ikke alle sammen, vi anbefaler. Så tænker du, at magnetbåndet er din løsning, så læs videre her, før du giver dig i kast med projektet.

Vi anbefaler IKKE, at du kommer magnetbåndet ind i gardinets løbegang. Gardinstoffet skaber en afstand mellem magnetbånd og den magnetiske overflade (vinduesrammen), og derfor svækkes styrken på magnetbåndet. Du får derfor svært ved at sætte gardinet ordentligt fast, og skulle du lykkes med det, så falder det let ned igen - især når du tager fat i det.

Brug ikke magnetbånd i gardinets løbegang. I stedet anbefaler vi at sy eller lime det bag på gardinet

I stedet anbefaler vi, at du limer eller syr magnetbåndet fast bagpå toppen af gardinet. Vælg et magnetbånd med selvklæb, hvis du vil lime det på gardinet, eller sy det fast på gardinet med en tyk nål (og lidt fingerkræfter). På den måde er dit gardinophæng stadig både fleksibelt, usynligt og skruefri.

Denne magnet er til dig, der gerne vil have en rigtig nem og billig løsning - men det er ikke den aller bedste. Gardinet sidder fint fast med magnetbåndet, hvis vinduet ikke er åbent imens, og hvis det hænger et sted, hvor du ikke har brug for at skulle tage det op og ned ofte (f.eks. til foldegardin) og "hive" i det. Det handler om, hvad dit behov er.

Magneter til solafskærmning

Det er ikke en hemmelighed, at vi er ret vilde med, hvor alsidige magneter er. Vi elsker derfor, når vi kan bruge den samme magnet til flere forskellige ting. F.eks. kuglemagneten som vi har brugt til løsningen med foldegardinet længere oppe. Selv samme magnet kan du bruge til at modificere dit gardin med indvendig solafskærmning. 

Der kan være forskellige grunde til, at du ikke ønsker, at solen skal snige sig ind, selvom du har trukket gardinet ned. Én af dem kan være, hvis du har hængt et mørklægningsgardin op, hvor lyset helst skal holdes helt ude.

Du kan placere kuglemagneterne ude i siden af dit gardin, og dermed lukke helt tæt. Selvom kuglemagneterne er små, er de stadig ret stærke, og kan godt holde solen ude bare med nogle enkelte. Du bestemmer selvfølgelig selv, hvor mange du vil bruge alt efter, hvor meget du vil skærme af for solen. 

Hvis du vil undgå, at der kommer lys ind fra siderne, kan du lukke helt tæt med forskellige slags magneter

Hvis du vil have dit vindue åbent samtidig med, at dit garin er nede, så skal du være opmærksom på, at det spiller en rolle ift. valg af magneter. Vinden udefra påvirker nemlig gardinets vægt, hvorfor det er nødvendigt at bruge magneter med større styrke. Har du tænkt dig at bruge denne løsning med en vindue åbent, så ring eller skriv gerne til os. Så vejleder vi dig om, hvilke magneter, du skal bruge.

Her er de produkter, vi viser i videoen:

Relaterede produkter - Gardiner med magneter

Sådan har vi lavet gardinet

Vores gardin er syet i let bomuldsstof, der vejer ca. 200 gram totalt. Det er nemt at sy i og kræver ikke så stærke magneter. Så valg af magneter skal tilpasses vægten på dit gardin.

Men vi gjorde følgende: 

  1. Vaskede stoffet,
  2. Tørrede og strøg stoffet,
  3. Klippede det i vinduesstørrelsen (+3 cm. i bredde og +10 cm. i længde for ombuk),
  4. Strøg ombuk* for nem syning uden nåle,
  5. Syede bred løbebane i top og bund,
  6. Syede smalle løbebaner til magnetombuk,
  7. Satte magneter i alle løbebaner
  8. Syede kanterne i siden pæne

*Ombuk (pkt. 4): 
Vi ønskede ombuk 3 steder på gardinet til at lave foldegardin-løsing. Så først syede vi gardinet i top og bund med lidt bredere løbebaner med plads til lidt større magneter. Derefter foldede vi gardinet præcis på midten og strøg en kant til nem syning af løbebane på midten.

Derefter foldede vi gardin top og bund ind mod midten og strøg stoffet, så vi fik 2 ekstra linjer at sy efter med samme afstand.

Hvis du ikke har et strygejern og vil undgå nåle, kan du også sætte et stykke magnetbånd på hver side af stoffet til at fastholde stoffet præcist og have nem bane at sy efter.

Magnetstørrelse kan variere

Når du skal hænge dit gardin op med magneter, er der flere parametre, der spiller ind for styrke- og størrelsesvalg ift. magneter:

  • Vægt på stoffet
  • Tykkelse på stoffet
  • Total størrelse på stoffet
  • Hvor mange punkter det skal sættes fast på

Vælg altid en styrke, der totalt er min. 5 gange højere end gardinets vægt, da gardinet vejer nedad (indirekte træk). Dertil kommer afstand pga. stoffets tykkelse. Et lag tyndt bomuldsstof skaber ikke en nævneværdig afstand. Men 2 mm. afstand giver et styrketab på ca. 70%. Og jo større et gardin, desto mere indirekte pres kommer der på magneterne. Så vælg ikke en for lille magnetstyrke - men total styrkebehov kan fordeles ud over alle magneterne.

Et rigtig godt tip: hvis du ganger gardinets totalvægt med 10, så har du en magnet, der også tåler, at man rammer gardinet, når man går forbi, eller at vinden tager let fat i det, uden at det falder ned. Hvis det et tykt stof, skal du dog tage vægten af gardinet og gange med 1,7 for at få styrketabet med grundet afstanden, og derefter skal du gange tallet med 10 for at gardinet kan tåle let vind o.lign.

Valg af magneter til folde-linjer

Hvis du laver et foldegardin, skal du vælge magneter, der er stærke nok til at kunne holde hver foldelinje op. Tyndt bomuldsstof i enkelt lag kan nøjes med helt ned til 200 gram. Men hvis du går med 400 gram i styrke til et tyndt bomuldsgardin, vil du få en mere "stram" lukning af foldelinjerne. Til større og tungere gardiner bør du dog følge anbefalingen ovenfor med 6x3 eller 8x3 mm. magneter.

Sådan vasker du dit gardin

Der er nogle ting, du skal tage højde for, når du skal vaske dit gardin med magneter i. Vælger du at bruge vaskemaskine, så anbefaler vi, at du tager magneterne ud af gardinet før vask. Gør du ikke det, risikerer du, at magneterne "smadrer" mod hinanden i maskinen. På længere sigt vil de også begynde at ruste. Synes du, det er et omstændigt projekt at fjerne magneterne inden vask, så kan du også bruge vores sy-i-magneter i stedet for. Disse magneter ligger nemlig i en lille vandfast lomme. Så længe du ikke syer igennem den luftbobble, der er rundt om mangneten, så er de vandtætte. Alternativt kan du vaske dine gardiner i hånden. På den måde undgår du lettere, at magneterne "smadrer" mod hinanden, og de er langt mindre modtagelige overfor at ruste via håndvask.