Bestil hverdage inden kl. 14:00 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside
  2. Frastødende magneter

Frastødende magneter

Hvorfor frastøder magneterne hinanden?

Et spørgsmål, vi ofte får er: hvorfor virker magneterne ikke? Det korte svar er, at det heldigvis er ret simpelt at "rette op på", da alle magneter har en nord og en sydpol, og derfor kan de både tiltrækkes og frastødes hinanden. Men vi gennemgår lige forskellige scenarier.

Magneterne virker ikke - forkerte poler

Hvis du f.eks. har limet nogle magneter op som magnetlukning på døren, og magneterne "ikke virker", er det højst sandsynligt fordi, at du har sat samme pol mod hinanden - dvs. nord mod nord eller syd mod syd. Det ændres ved at sætte den rette modpol op, så du har nord/syd mod hinanden. Magneter kan kun miste magnetismen ved at få hårde slag eller voldsom varme eller kulde. Selv en knækket magnet virker stadig. Så hvis du oplever, at magneterne "ikke virker", fordi de ikke tiltrækkes, skal du blot vende den ene magnet om (eller hvis det er lim-magneter: vælge en fra rækken med modsatrettet pol).

Læs mere om tiltrækkende poler her.

 

Relaterede produkter - Frastødende magneter

Alle magneter har en nord- og en sydpol. Selv når de knækkes, får de blot en ny magnetisering i hver del af de to nye magnetstykker - fortsat med en nord- og en sydside.

Hvis du vil læse om, hvad der sker, når en magnet knækker, så har vi lavet denne guide med illustration af knækkede magneter.

Magneterne har fået for meget varme

Udover at afstand mellem magneter er en dræber for magnetismen, så er varme det værste... For en magnet, der er varmet op udover max. arbejdstemperatur, den mister sin magnetisme permanent. De fleste neodymiummagneter har en arbejdstemperatur på 80°C, mens ferritmagneter kan tåle op til 250°C. (står på hvert varekort). Og det betyder altså, at hvis du sætter magneten i ovnen, opad et svejseapparat eller på anden måde udsætter magneterne for meget høj varme, så virker de ikke mere.

Derfor er det ekstremt vigtigt at vælge den rette magnettype, hvis du skal bruge magneterne i et varmt miljø.

Her er en liste over max. varmegrader for standardmagneter:

  • Neodymium: 80°C
  • Ferrit: 250°C
  • Magnetbånd: 85°C

Det er vigtigt at pointere, at jo tyndere en magnet er, desto mere skrøbelig er den. Du vil derfor kunne opleve med magneter på 1 mm. i tykkelsen, at de kan begynde at miste magnetismen allede fra 60°C. Men har du en magnet, der har samme tykkelse som diameter (f.eks. 10x10 mm.), så kan den ofte tåle lidt højere grader (faktisk helt op til 140°C under ideelle omstændigheder). Men igen kommer det an på en test, og vi anbefaler aldrig, at man kører helt op til max. grænserne for arbejdstemperaturen over længere tid.

Magneterne er blevet kolde

Ekstrem kulde kan også "tage livet af" dine magneter. Ferritmagneter tåler f.eks. kun ned til -40°C. Men de mister dog kun en del af deres magnetisme. Interessant er det dog, at det samme ikke sker ved neodymiummagneter. Det betyder bl.a., at du vil kunne dyppe en neodymium magnet i flydende nitrogen, uden den tager skade - mens en ferritmagnet vil miste meget af sin magnetisme ved denne kulde.

Her er en liste over max. kuldegrader for standardmagneter:

  • Neodymium: tåler ekstrem kulde
  • Ferrit: -40°C
  • Magnetbånd: -20°C

Magneterne har fået slag

De fleste har nok oplevet at have en magnetisk knivskinne, der pludselig ikke var så magnetisk mere, eller et legetøjstog med magneter i samlingerne, hvor magneterne pludselig ikke var i stand til at trække hele vognparken. Det er dog forholdsvis nemt at rette op på, at magneter har fået slag.

Kort forklaring: Når man slår gentagende gange på magneter (som når man sætter den tunge kokkekniv på magnetskinnen, eller når man slipper togvognene for at de skal tiltrækkes hinanden med høj fart), så vender polerne sig en smule - man kan endda kalde det, at polerne er blevet "lidt skøre".

Sådan fikser du det: Tag en magnet i hånden og peg den ene ende mod magneten, der skal remagnetiseres. Kør langsomt hen over den "skøre" magnet med meget lidt afstand mellem magneten i din hånd og magneten, du remagnetiserer, og tag magneten væk, når du kommer til enden. Start igen fra begyndelsen ved at køre langsomt hen over den "skøre" magnet. Du skal forestille dig at tegne et liggende D i luften. Efter ca. 10 gange vil du opleve, at polerne er blevet ensrettet, og din magnet igen virker.

Magneterne er knækket

En knækket magnet virker stadig - så længe den ikke er smuldret (så er den stadig magnetisk men meget svær at bruge. Den danner blot en ny nord- og sydpol.

En ferritmagnet kan både knækkes og få slået en flig af, uden der sker det store med magnetismen. Men pas på med knækkede neodymmagneter - de er meget skarpe, og hvis en lille flig neodymium skærer sig ind i huden et sted (som en splint), gør det virkelig ondt - og den kan være svær at fjerne igen, fordi fligen er sprød og skrøbelig. Så pas godt på, hvis en af dine stærke neodymmagneter er knækket.

Magneterne virker stadig ikke

Hvis det slet ikke er noget af ovenstående, der gør sig gældende, så skal du tjekke, om det overhoved er en magnet, du står med. Man kan nemlig godt købe magnetisk metal, der til en forveksling ligner magneter. Men det er ikke magneter - det er magnetisk metal. Dvs. de kan ikke bruges selvstændigt som magneter, men de er fantastiske som modpoler til magneter. Lidt lige som et køleskab eller et whiteboard: de er magnetiske, men du vil ikke kunne bruge dem som magneter.