Vi holder lukket mandag den 5/6 - Vi ses igen tirsdag :)

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside
  2. Hvorfor tiltrækkes modpoler?

Hvorfor tiltrækkes modpoler?

Alle magneter har en nord- og en sydpol. For at få tiltrækkende magneter, skal man sørge for at pege magneternes modpoler mod hinanden. Dvs. nord mod syd og omvendt.

Den nemmeste måde er at forklare det med et kompas: nålen peger altid mod nord, uanset hvordan du drejer kompasset, og for at finde nord, skal du dreje skiven, så pilen er rettet mod N. Hvis nålen følger med rundt og hele tiden er på samme sted, er dit kompas i stykker, da nålen skal pege mod den rigtige nordpol og ikke følge rundt med skiven.

Det er lidt på samme måde med magneter. De peger godt nok ikke mod jordens nordpol, men de har altid nordpolen i den ene ende og syd i den anden, uanset hvordan du drejer dem. Deres retning skifter ikke, fordi du drejer dem. Og hvis du vil sætte 2 magneter sammen, skal de have nord i samme retning + syd i samme retning. Og det får de kun, hvis du sætter nord mod syd og omvendt. Med andre ord vil du have en nordretning og en sydretning på den samlede magnet, der dannes af alle magneterne, som du har sat sammen mod hinanden.

Lidt kringlet at beskrive, men vi håber, at det giver mening. Det er vigtigt for os at gøre magnetisme forståeligt for alle, for man kan så meget med magneter, og vores mål er at gøre det mindre teknisk og lettere tilgængeligt, så flere tør kaste sig ud i magnetprojekter.

Sådan opnår du frastødning: Nord mod nord eller syd mod syd vil få dine magneter til at rastøde hinanden. Det kan du læse meget mere om i denne anden FAQ om frastødende magneter.

Relaterede produkter - Hvorfor tiltrækkes modpoler?

Nem måde at sikre, at man sætter magneter korrekt sammen, når man f.eks. skal bygge med magneter eller lave magnetlåse i køkkenskabe, er ved at markere magneterne med en tusch el.lign. Det har ikke så meget at sige, om det er nord- eller sydpolerne, der markeres... du skal bare sikre dig, at du har modsatrettede poler pegende mod hinanden for at opnå tiltrækning. 

Det er nemt at markere polerne med en tusch - blot sæt en kryds i toppen af hver magnet

Axialt magnetiserede magneter

Magneter med axial magnetiske har polerne siddende på enderne/fladerne. Hvis du sætter dem ovenpå hinanden og stiller dem på bordet, vil samme pol vende opad, selv når du fjerner en magnet. Så hvis du markerer din stabel af magneter i toppen, skal du blot sætte et mærke, fjerne en magnet og mærke den næste... og fortsætte, til du har markeret dem alle.

Hvis du i stedet stiller dem opad hinanden med siden til hinanden, vil du have magneterne med forskellig pol pegende opad, fordi magnetismen skiller halvvejs på magneterne, og da de også skal tiltrækkes modsatrettet fra siden, vil du have skiftevis nord og syd pegende opad.

Denne tegning viser, hvordan man kan sætte magneterne sammen. Og den røde og grønne farve viser opdelingen af polerne.

Tegning af magnetopsætning

Det letteste er derfor at sætte dem ovenpå hinanden og markere en ad gangen ved at sætte en prik på den øverste magnet, tage den af og markere den næste i toppen osv.

Diametralt magnetiserede magneter

Magneter med diametral magnetisme har polerne siddende på siderne. Dvs. de tiltrækkes hinanden bedst fra siden men derved med samme poler mod enderne. Så markering af diametralt magnetiserede magneter skal ske på siderne, da siderne har samme poler pegende i samme retning.

Eneste forskel i forhold til tegningen ovenfor er, at skellet mellem nord og syd går lodret gennem magneten.