Bestil hverdage før kl. 14 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside

Direkte eller indirekte træk?

Der er stor forskel på, om du hænger noget op i et direkte eller et indirekte træk. Og det letteste ville være at kunne lave en formel til udregning heraf, men der er så mange faktorer, som spiller ind i forhold til, om der er direkte eller indirekte træk, så vi forsøger i dette indlæg at komme med konkrete situationer, som gør dig i stand til selv at beregne dit styrkebehov ud fra direkte/indirekte træk. 

Hvad er forskellen?

  • Direkte træk er, når magnet-retningen peger samme retning som det, der skal hænges op,
  • Indirekte træk er, når magnet-retningen peger vandret, men dit emne hænger lodret

Når du hænger noget op med en magnet - f.eks. en magnetkrog - så skal du udnytte magnetismen bedst muligt, og det gør du ved ikke at overbelaste magneten i form af et skævt træk i forhold til magnetens midte. Men har du behov for at hænge noget op i et indirekte træk, kan det godt lade sig gøre, så længe du ganger emnets vægt med 4-6 gange for at få beregnet behov for magnetstyrke.

Vi kommer her med 3 konkrete eksempler:

Eksempel 1: ophængning af hammer

Hvis du sætter en magnet i loftet eller under en metalreol og hænger hammeren på magneten, vil der være et direkte træk på magneten, idet begge dele peger i samme retning, og så længe hammeren ikke svinger, er trækket vedvarende direkte. Men hvis du sætter en magnet på f.eks. en metalflade på væggen, eller hvis hammeren skal hænge i taget på en bil, hvor den kan bevæge sig frem og tilbage, vil hammeren hive i modsat retning af magnetens kerne, og der er således tale om et indirekte træk.

Der er forskel på trækket alt efter om hammeren har samme retning som magneten eller ej

Du kan derfor nøjes med vælge en styrke på cirka samme vægt som hammeren i et direkte træk. Men hvis den skal hænge på væggen, skal du bruge 4 gange så høj styrke, som hammeren vejer, og hvis den kan komme i svingning, skal du gange magnetstyrken med 6 gange vægten af hammeren for at få beregnet dit styrkebehov til opsætning af din hammer.

Eksempel 2: ophængning af kalender

Hvis du skal hænge din kalender på køleskabet eller på en tavle på væggen, vil der være et indirekte træk på magneten, idet magnetens retning peger vandret, mens kalenderen hænger lodret. Men hvis du i stedet har mulighed for at hænge den på f.eks. en metalflade i loftet, får du et direkte træk på magneten, så længe kalenderen hænger stille. Men hvis der er rum til, at kalenderen kan svinge eller dingle, opstår der dog et indirekte træk, da en kalender "i svingning" vil trække skævt i forhold til magnetens kerne.

Der er forskel på, om din kalender hænger i samme retning som magneten eller en anden retning end magneten

Ved beregning af styrkebehov skal du være opmærksom på, om trækket er direkte eller indirekte. Du skal dog også være opmærksom på, at en glat flade som et alm. køleskab eller en whiteboard tavle giver magneten sværere ved at sidde fast uden at glide ned, når du hænger noget på magneten i et indirekte træk. Så beregningen ved opsætning på en metalflade vil være, at du skal bruge cirka samme vægtstyrke på magneten som kalenderen vejer, hvis du hænger din kalender op i et direkte træk (fra loftet), men hvis kalenderen skal hænges på væggen på en metalflade, skal du bruge en styrke, der er 4 gange så høj som vægten på kalenderen. Hænges en kalender op med mulighed for svingning eller på en glat overflade, opstår der en endnu større udfordring med skævt træk på magneten, og her skal du bruge 6 gange så høj styrke, som din kalender vejer.

Eksempel 3: ophængning af lampe

Opsætning af lamper kan både ske i direkte og indirekte træk, men det er alligevel lidt anderledes i forhold til de 2 eksempler ovenfor, da der er forskel på lamper. Herunder forklarer vi, hvad du skal tage højde for, hvis du har en hængelampe med ledning eller vil sætte lampen fast på et rør eller ståltråd. Beregningerne for valg af magnet er sat direkte ind i teksten for de to lampe-eksempler og fremgår ikke i et seperat afsnit under fotos, som de gør ovenfor i eksemplerne med hammeren og kalenderen.

Hængelampe med ledning: Hvis du hænger en lampe op i ledning med magnetisk fastgørelse i loftet, har du et direkte træk, men muligheden for svingninger grundet ledningen gør alligevel, at der opstår en situation, hvor der kommer et indirekte træk på magneten. Hvis det er lette svingninger som f.eks. et lille vindpust, der rykker lampen maksimalt et par centimeter, så vil du formentlig kunne nøjes med at gange dit styrkebehov med 4 gange totalvægten af lampen og ledningen. Men hvis vi er ude i større svingninger, eller hvis lampen skal hænge i bygning med hyppige rystelser fra f.eks. metro eller tung traffik, skal du regne med helt op til 8 gange lampen vægt, da der er stor forskel på dimensionen på ledningen og selve lampen, hvilket vil udfordre magneten ekstra. Hvis lampen derimod skal hænge fra væggen, hvor der ikke er så mange svingninger, kan du gange lampens vægt med 4 for at få behovet for magnetisk styrke.

Lampe på et fast rør eller ståltråd: En lampe, der er mere "fikseret" fastsat på en ledning i et rør eller med fleksibelt teleskop, vil have mindre tilbøjelighed til bevægelse, og så længe vægten ved ophængning i loftet vil være stabil i lodret retning, har du et direkte træk på magneten. Dog skal du vide, at det mindste fald på loftet eller en svingning i lampen vil give et indirekte træk, og derfor vil vi aldrig anbefale, at du vælger samme styrke magnet som lampen vejer. Vær hellere på den sikre side og gang med en faktor 3 eller mere. Det samme gør sig gældende, hvis lampen skal hænge i en bygning med hyppige rystelser fra f.eks. metro eller tung traffik, og her anbefaler vi, at du ganger med helt op til 8 x lampens vægt. Hvis en lampe derimod skal hænges på væggen, så vil man med en lampe af denne type umiddelbart have et direkte træk, fordi lampen peger i samme retning som magnetens retning. Men da den største del af vægten på lampen kommer meget langt væk fra magnetens kerne, vil det alligevel give et indirekte træk (med andre ord: fylder noget meget ud i rummet, kommer vægtbelastningen ikke direkte på magneten, og det bliver derfor et indirekte træk).

Ophængning på glatte flader

Som vi nævner ovenfor under vores eksempel med ophængning af en kalender, så udfordrer glatte flader magneterne ekstra. Det gælder f.eks. køleskabe og whiteboardtavler men også glastavler.

Ophængning på køleskab eller whiteboard

I forhold til ophængning af emner på et køleskab eller et whiteboard, skal du bruge en faktor 2 ekstra af styrkebehovet. Og da et køleskab og en whiteboard tavle som regel hænger lodret med placering af magnetretningen vandret, skal du således ikke kun gange med 4 for at tage højde for det indirekte træk, men du skal i stedet gange dit emnes vægt med 6 (dvs. 2 gange ekstra) for at få en magnet, der samtidig kan klare den glatte flade.

Ophængning på glastavler

Når du skal hænge noget på på glastavler, har du både en glat flade samt en afstand til den metalplade bag glasset, der er den magnetiske del af tavlen. Og det kræver endnu mere af din magnet, da der også skal beregnes styrketab i forhold til afstanden (glaspladens tykkelse). Læs mere om valg af magneter til glastavler her.