• Gratis fragt ved 500,-

  • 1-2 dages levering

  • Tilfredshedsgaranti

  • Sikker betaling

Bestil hverdage før kl. 14 for dag-til-dag levering

Er din magnet isotropisk eller anisotropisk?

Er din magnet isotropic eller anisotropic? Og hvad betyder det egentligt?

Vi er ude i noget af det mere perifere fysik, hvor det nok kun er de hårde magnetfans, som hænger på. Siden du er her, kan vi passende starte med at sige: velkommen i klubben af magnettilhængere.

Men tilbage til isotropi og anisotropi: det handler om, hvorvidt en magnet har en bestem retning eller ej.

Hvad er isotropisk materiale?

Når man støber en magnet, lander de magnetiske poler hulter til bulter. Men lad os nu sige, at 70% af det magnetiske materiale har nordpolen ud, og 30% er med sydpolen ud, så vil den være en nordpol men kun med 70% af fuld styrke. Det er dét, man kalder isotropic.

Så isotropi er den letteste men også den svageste løsning.

Hvad er anisotropisk materiale?

Man kan så vælge at efterbehandle magneten for at ensrette polerne, hvilket gør den anisotropisk. Rent praktisk udsættes magneten for et kraftigt magnetfelt, der vender alt det magnetiske materiale, så alle polerne vender samme vej. Det vil sige, at man nu har 100% nordpoler den ene vej og 100% sydpoler den anden vej. Magneten opnår derved fuld styrke.

Dette er en lille smule dyrere, da det jo kræver noget mere arbejde og udstyr. Til gengæld får man så en kraftigere magnet.

En lille huskeregel

Huskeregler er rare at arbejde med, når man arbejder med fysik. Så her kommer en lille (lidt kluntet) huskeregel til forskellen på isotropic og anisotropic: det korteste ord isotropic er samtidig det materiale, der har kortest produktionstid. Og når man tilføjer et "an" og gør ordet længere til anisotropic, repræsenterer det samtidig en længere produktionstid. Så det starter som isotropic materiale, og så bearbejder man det til anisotropic materiale.

Hvorfor frastødes anisotropisk materiale ikke altid?

Anisotropisk efterbehandling er meget anvendt for magnetbånd, men hvis anisotropi betyder en ensretning af polerne, hvorfor frastrøder 2 stykker magnetbånd så ikke hinanden? Det gør de ikke, fordi magnetbånd er lavet med magnetiske "striber". Det er lidt svært at forklare, hvis ikke du har et magnetbånd at teste med samtidig, for du kan tydeligt mærke det, når du forsøger at sætte to stykker magnetbånd mod hinanden, at de tiltrækkes i "etaper". Men vi tager det som en udfordring og prøver alligevel at beskrive det med ord:

Forestil dig en fodboldbane, hvor man går med græsslåmaskinen og vender den rundt, når man er kommet til enden: så kommer der de klassiske striber på fodboldbanen, fordi græsset vender forskellige retninger og derved har en lille farveforskel. Det er lidt det samme med magnetbåndet: man stryger polerne i en stribe ad gangen, så man opnår delvist blandede poler - dvs. en stribe med nord og en stribe med sydpolerne udad... og så nord igen osv. hele vejen ned ad magnetfolien.

Det er også derfor, du skal sørge for lægge 2 stykker magnetbånd mod hinanden, inden du klipper, hvis du skal bruge det som magneter overfor hinanden. Magnetbåndet skal nemlig fange rette pol-bane, så det tiltrækkes (opleves som et lille skub eller ryk i magnetbåndet, når man ikke fanger polerne korrekt... men polerne er stærke og tiltrækkes derfor "automatisk" i den retning, der er stærkest tiltrækning til). Og hvis du har klippet det på forhånd, kan der opstå en lille skævhed.

Iso standard = ninja

Der findes ikke en descideret magnetuddannelse, men det stopper os aldrig i at blive ved med at ville blive klogere på magnetisme. For vores mål er at gøre magnetisme mere forståeligt, fordi magneter er så geniale til så mange ting, og jo mere vi ved, desto bedre kan vi rådgive dig i valg af magneter til dit projekt, så det bliver korrekt og perfekt fra start. Men det er så meget oppe i tiden at skulle vise, hvilken iso standard certificering man som virksomhed har. Og da der ikke findes en certificering inden for magnet-nørderi, brøster vi os med at være Iso Ninja certificerede efter dansk standard... som de eneste i Danmark. Og du må meget gerne teste vores viden af, for vi kører efter samme filosofi som Pippi:

Hvis der er noget, vi ikke ved, så kan vi helt sikkert finde ud af det for dig!

Så hvis du ikke kan blive klogere ved at læse vores FAQ, fordi den mangler et emne, vil vil meget gerne høre fra dig. Og så kvitterer vi med et nyt FAQ-indlæg.