Vi holder lukket mandag den 5/6 - Vi ses igen tirsdag :)

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside
  2. Magnetisme igennem 200 år

Magnetisme igennem 200 år

I 2020 er det 200 år siden, elektromagnetisme blev opdaget/opfundet. Men opdagelsen af naturlig magnetisme går meget længere tilbage end det.

Som med mange andre opdagelser blev magnetisme også opdaget ved en ren tilfældighed, fordi nogle små sten (magnetit) oppe i bjergene blev tiltrukket af metal.

Magnetit består af jern og ferrit, og det er et stenmineral, der kan laves til pernanente magneter.

Magnetisme bruges til kompas

En af de første ting, man fandt ud af at kunne bruge magnetisme til, var at lave et kompas til at finde vej med, fordi jorden i sig selv er magnetisk og har en nord- og en sydpol. Og man bruger stadig kompasser til at finde vej med i dag: f.eks. når man er på tur i bjerge eller i skov, men især også på skibe og i fly. Teknikken er så udviklet nu, at man også kan finde vej ved hjælp af koordinater og sateliter, men hvis teknikken svigter, tager man stadig kompasset frem og bruger det.

Magnetisering af metaller

En anden ting, man hurtigt fandt ud af efter opdagelsen af magnetisme, var at man kan magnetisere nogle metaler. Rent jern er f.eks. meget let at magnetisere, og det bruges bl.a. af håndværkere til skruetrækkere, da en magnetisk skruetrækker kan holde lettere fast på skruerne, så man har større succesrate med at skrue ting fast. Læs mere om magnetiske metaller her.

H.C. Ørsted opdager elektromagnetisme

Der er lidt forskellige oplysninger om, hvornår elektriciteten blev opfundet, og det er nu heller ikke fokus for denne artikel. Vi er mere interesseret i koblingen mellem H.C. Ørsted og magnetisme. Hans Christian Ørsted var meget interesseret i naturvidenskab og elektricitet. Og under et forsøg med kemiske batterier i 1820 (bestående af bl.a. jern, kobber og citronsyre) opdager han - igen ved et tilfælde - elektromagnetisme. Og for at det ikke skal være løgn, var det via et kompas, der "stod i vejen", at han fandt ud af, at elektricitet påvirker magnetisme. Og med efterfølgende eksperimenter fandt han ud af, at man ved hjælp af elektricitet kan omdanne metal til magneter. Det vi kender som elektromagnetisme.

Kan man lave strøm med magneter?

Siden blev der udført eksperimenter den anden vej: kan man lave strøm med magneter? Og ja, det kan man. Når magneter bevæger sig, kan man skabe elektricitet.

Relaterede produkter - Magnetisme igennem 200 år

Hvad kan man så bruge elektromagnetisme til?

Det smarte med magneter er, at de er en vedvarende kraft. Dvs. så længe de ikke har mistet deres magnetisme (f.eks. grundet høj varme eller mange slag), så går der en menneskealder, før de begynder målbart at miste styrke. Dvs. opbygning af strøm med magneter er en grønnere tilgang og på sigt meget billigere. 

Hvordan kommer magneter i bevægelse?

Og hvordan får man så magneterne i bevægelse uden at bruge strøm? Det kan man f.eks. gøre med vindkraft, men derudover kan man få magneter til at spinde næsten uendeligt ved at give dem et let skub og bagefter udnytte tiltrækning- og frastødningskraften, der kan få magneter til at bevæge sig - dvs. så man kan lave en motor, der derved laver strøm.

Et forsøg på at gøre det let forståeligt

Det kan godt blive ret teknisk at forklare magnetisme, da magneter jo består af elektroner med "magnetiske domæner" - dvs. nord- og sydpoler. Men vi har i dette indlæg lagt et stort arbejde i at forklare det, så de fleste kan være med, uanset hvilket niveau man starter på. Og vi håber, at det har gjort dig endnu mere interesseret i magnetisme. For man kan så meget med magneter og magnetisme, og der er så mange anvendelsesmuligheder, at man kan blive ved med at opfinde nye ting. Især når man tilfører elektricitet.

Hvis du har spørgsmål til magneter, som ikke er belyst i dette indlæg, og som ikke findes i vores FAQ, er du meget velkommen til at kontakte os - så tager vi gerne en magnetsnak.