Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside

Kan jeg bruge magneter udendørs?

Valg af magneter til udendørs brug

Du kan sagtens bruge magneter udenfor. Det anbefales dog, at du vælger en magnet med gummioverflade eller en anden tyk coating. Det kommer vi ind på nedenfor.

Ferritmagneter

Ferritmagneter er upåvirket af luftfugtighed og kan sagtens blive brugt udendørs uden ekstra beskyttelse. Men den er ikke særlig stærk, og da det er en rå magnet (uden coating), kan den smitte af med sin grå farve, når det bliver vådt eller fugtigt omkring den.

En pottemagnet (lavet af en ferritmagnet med en stålpotte) passer også fint til udendørs brug. Potten går nemlig ikke hele vejen rundt om magneten, så der kan stadig skabes direkte kontakt mellem magneten og dét, der skal hænges op. Men stålpotten vil med tiden ruste. Det er dog rent udseendemæssigt, at magneten påvirkes, for selve magneten er rustfri.

Beklæder man en ferritmagnet med gummi, er der så ringe styrke tilbage i den, at den ikke er meget værd som magnet. Man bruger jo trods alt en magnet, fordi den skal kunne bære noget eller kunne holde noget hængende i en vis grad. Så det er ikke en løsning, der er brugbar i særlig mange tilfælde.

Neodymmagneter

En magnet af neodymium er ikke rustfri. Så den kan godt bruges udendørs, men efter et kort stykke tid vil den ruste, hvis den er udsat for vind og vejr.

Vi har dog lavet et forsøg med krogmagneter, som er pottemagneter (neodymmagneter i en stålpotte). Og de har hængt udendørs i mere end 2 år: De har kun ændret sig rent udseendemæssigt (meget rustne) men ikke styrkemæssigt. Så en pottemagnet er klar bedre end en alm. forniklet neodymmagnet. Men med tiden vil rusten angribe magneten hele vejen rundt, og så påvirkes styrken.

Magneten vil over tid ruste, men gummimagneter kan du undgå rust

Det er dog netop grundet rust, at vi anbefaler en magnet med gummicoating i stedet. Da neodymmagneter er meget stærke, påvirkes de ikke i lige så høj grad som en ferritmagnet med en gummibelægning. Og gummibelægningen gør, at magneten ikke udsættes direkte for fugt og vand. Derfor ruster den ikke. 

Magneter til badeværelse og akvarie

Der gælder præcis samme ting for fugtige/våde steder, som der gælder for udendørs brug. Så hvis du skal bruge en magnet til badeværelset (f.eks. til at holde bruseforhænget fast) eller til akvariet (f.eks. til at rense glasset eller hænge ting op med magneter), så bør du vælge en neodymmagnet med gummibelægning, som netop tåler vand og fugt. 

Du finder alle gummimagneter her.