Bestil hverdage før kl. 14 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

 1. Forside
 2. Hvad betyder nord- og sydpoler?

Hvad betyder nord- og sydpoler?

Der er en nordpol og en sydpol på alle magneter. Vi vil her forsøge at fortælle om forskellen på Nord og Syd, men også hvad de to poler betyder i forhold til magneter.

 1. Nordpolen er den pol på magneten, der (så længe magneten kan dreje frit) peger mod klodens magnetiske sydpol (geografisk nord).
 2. Sydpolen af magneten vil på samme måde også altid pege mod klodens magnetiske nordpol (geografisk syd).

Det er nemmest at måle med et kompas: magneten tiltrækker nålen mod syd, hvis du peger med magnetens nordpol, mens sydpolen på magneten vil tiltrække kompassets nål mod nord.

Netop dét, at modsatte poler tiltrækkes, betyder at den nordlige pol af verden er en magnetisk sydpol. Den sande polaritet på en kompasnål er korrekt i den forstand, at nålens nordpol peger mod den geografiske nordpol; men ikke 100%, da den geografiske og den magnetiske pol ligger i vis afstand fra hinanden.

Det er logisk, at modpoler tiltrækkes

Heldigvis er der en logisk forklaring på, hvordan det fungerer med nord- og sydpoler: Når du har din magnet i hånden med eksempelvis nordpolen opad, og du holder kompasset op til den anden ende af magneten med sydpolen, så vil nålen på kompasset pege mod den pol, som magneten også peger mod: nemlig nord. Og så er forklaringen pludselig ligetil og lettere forståelig, fordi magneterne alle sammen gerne vil vende sig samme retning i forhold til deres poler. Så en samling af magneter vil derfor have nord mod syd, så magneterne kan pege i deres naturlige retning. Og på samme måde med frastødning: hvis du sætter to ens poler mod hinanden, vil den ene vende mod sin naturlige retning, og derved opstår frastødning mellem magneterne.

Læs mere nedenfor om, præcis hvordan man kan måle poler på magneter.

Relaterede produkter - Hvad betyder nord- og sydpoler?

Her er vores guide til at finde magnetiske poler, hvis du har brug for at kunne differentiere polariteten på en magnet (dvs. hvilken side af magneten, der er nord eller syd).

Find magnetisk pol med kompas

Hvordan finder man nemmest magnetpoler? Det er klart med et kompas. Du skal dog vide først, om din magnet har axial eller diametral magnetisme (dvs. hvordan magneten er delt op med magnetisk polaritet).

De fleste magneter er delt på midten med polerne på de store flader - dvs. axial magnetisme. Men vi kommer ind på begge metoder at måle poler på her.

Sådan viser et kompas magnetpoler for dig: tag magneten i hånden og vend den ene flade mod kompasset med et par centimeters afstand. Hvis nålen peger fast mod N, viser det dig magnetens sydpol; og omvendt: hvis nålen peger mod S, viser kompasset dig magnetens nordpol (se afsnittet "Det er logisk, at modpoler tiltrækkes" ovenfor). Er nålen derimod let påvirkelig, så har magneten med stor sandsynlighed diametral magnetisme, og så vender du bare magneten en kvart omgang (90 grader).

Sådan finder man magnetpol uden kompas

Det er også muligt at skelne polerne fra hinanden uden et kompas.

Metoden med vand - du skal bruge:

 1. En magnet,
 2. Et glas med vand,
 3. Et stykke flamingo,
 4. Noget der viser retningen, f.eks. en app eller et landkort, så du ved, hvilken retning der er nord og hvilken der er syd (kunne også være et kompas, men så ville du jo ikke behøve alle de andre ting).

Vi tager her udgangspunkt i axial magnetisme, da over 98% af vores magneter har axial magnetisme. For at tjekke en magnet med diametral magnetisme skal du blot vende den 90 grader i forhold til nedenstående vejledninger.

Tag et glas med vand, der er stort nok til at magneten kan flyde let rundt. Hvis du har en skivemagnet eller blokmagnet, skal du sætte magneten på højkant oven på flamingoen, der flyder i vandet (tyk magneten let ned i flamingostykket, så den er fikseret. Hvis du har en stavmagnet, skal den bare lægges ned på tværs af flamingostykket. Magneten vil stille og roligt dreje sig i retning af Nord og Syd. Brug en app eller et landkort til at fastslå, hvilken retning der er Nord. Og når magneten ligger stille kan du konstratere, at magnetsiden mod Nord er magnetens sydpol, og magnetsiden mod Syd er magnetens nordpol.

Metoden med en snor - du skal bruge:

 1. En magnet,
 2. En snor,
 3. Evt. noget lim eller tape.

Vi tager igen udgangspunkt i axial magnetisme. Har du en magnet med diametral magnetisme, skal du som sagt blot vende den 90 grader i forhold til nedenstående vejledninger.

Tag en snor og sæt magneten fast - enten med en løkke rundt om eller med tape eller lim. Hæng snoren lodret fra f.eks. et bord eller fra loftet, uden magneten rammer gulvet, og lad magneten finde "ro".

Brug en app eller et landkort til at fastslå, hvilken retning der er Nord. Og når magneten hænger helt stille, vil magnetsiden mod Nord vise magnetens sydpol, og magnetsiden mod Syd vil vise magnetens nordpol.

Magneter er vores hverdag

Vi arbejder med magneter hver dag, og vi forsøger med vores FAQ at gøre det mere lige til og mindre teknisk med magnetisme. Så vi håber, at du er blevet lidt klogere på, hvad det betyder med Nord/Syd på magneter. Og ellers hører vi meget gerne fra dig, hvis vi skal uddybe noget.

Det er nemlig ikke kun det med poler, der gør magneter spændende og unikke. Det er også fantastisk, hvor meget styrke man kan hive ud af en lille skivemagnet. Og ovenfor har vi vist et lille udpluk af magneter med en faktor 10 i størrelsesforskel - prøv at se, hvor stor forskel der er på styrken, men også hvor meget styrke man kan hive ud af vores mindste magneter.

Magneter er imponerende!