1000 tak for at støtte Magnetz i en svær tid - Vi sender alle dage, og hjemmelevering koster ikke ekstra :) Læs mere her >>

Flere magneter ovenpå hinanden

Forstærkes magneteffekten ved at sætte flere magneter ovenpå hinanden?

Vi får ofte spørgsmål omkring magnetisme og styrke ved sammensætning af flere magneter ovenpå hinanden; om magneterne forstærker hinandens styrke, og i givet fald med hvor meget. 

Det vil vi forsøge at svare på her på en ikke så teknisk måde, så alle kan være med.

Når man sætter magneter ovenpå hinanden, har de alle et lag af fornikling, som skaber afstand mellem selve neodymiumkernen, men de forstærker alligevel hinandens magnetfelt ved direkte kontakt, så de fordobles i styrke indtil en vis højde (se mere herom nedenfor). 

Derfor: har du 1 magnet på 10x5 mm. eller 5 magneter på 10x1 mm., så vil du opleve næsten samme effekt (ofte en lille forøgelse af styrken med de sammensatte magneter i forhold til enkeltmagneten, men det er en forholdsvis lille forskel - i dette tilfælde er styrken omkring 100 gram højere end enkeltmagneten). 

 

Betyder det så dobbelt effekt ved sammensætning af to ens magneter?

Det korte svar er: Ja! Men som vi skrev ovenfor, så er det kun op til et vist punkt. Også kræver det også, at man stabler helt ens magneter med plane overflader - dvs. hverken afrundede, kugleformede eller koniske magneter. 

Lad os tage udgangspunkt i en konkret magnet: en blokmagnet på 10x10x1 mm. Den har en styrke på 0,6 kg. Det giver følgende regnestykke: 

1 x 10x10x1 mm. = 0,60 kg.
2 x 10x10x1 mm. = 1,20 kg.
3 x 10x10x1 mm. = 1,80 kg. 

Og sådan fortsætter det med en fordobling, op til du har stablet en højde på størrelse med halvdelen af magnetens diameter (dvs. halvdelen af 10 mm. = 5 mm.). Derefter falder effekten og når hurtigt til et punkt, hvor forøgelsen knapt kan måles.

F.eks. er forøgelsen kun knapt 60% v/10 stk. ovenpå hinanden og kun lidt over 15% i forøgelse v/50 stk. ovenpå hinanden. Og ved 1000 stk. er vi tæt på max. for at kunne måle værdien (en forøgelse på mindre end 0,8%).

Dvs. derefter ser tabellen således ud: 

  5 x 10x10x1 mm. = 3,00 kg.
10 x 10x10x1 mm. = 3,48 kg. 
50 x 10x10x1 mm. = 4,56 kg.
1000 x 10x10x1 mm. = 4,68 kg.

Kontakt os, hvis du har spørgsmål til vores beregninger. Så kan vi prøve at forklare det på en anden måde (vi må også selv holde tungen lige i munden ofte, fordi det hurtigt bliver teknisk svært med magneter og beregninger. 

 

Vil du vide mere om magneter?

Hvis du er mere nysgerrig på, hvad magneter er, kan vi anbefale dig at læse vores indlæg "Hvad er magneter?". Her prøver vi at skrive om magneter og magnetisme i et sprog, så man ikke behøver at være hverken ingeniør eller professor for at kunne følge med og blive klogere på magneter og magnetfelt. 

Og hvis du ikke finder svar på dine spørgsmål i vores FAQ, må du meget gerne ringe eller skrive til os. Vi sidder klar i kundeservice alle hverdage i åbningstiden - også på chatten nede i højre hjørne.