Bestil hverdage før kl. 14 for dag-til-dag levering

Indtast søgeord for at søge...

Søger...

Øv! Der var ingen produkter, der matchede din søgning.

  1. Forside
  2. Hvad er magneter?

Hvad er magneter?

Lavpraktisk om magneter

Der findes mange fagudtryk omkring magneter og magnetfelter. Vi vil her forsøge at gøre det tekniske lidt mere forståeligt for dem, som ikke arbejder med magneter i det daglige, og vi har valgt at fremhæve de ting, som vi oftest bliver spurgt om.

Sådan helt lavpraktisk, så er en magnet et objekt med et magnetfelt. Magnetfeltet er usynligt. Nogle sten har også et naturligt magnetfelt, men det er en helt anden historie.

En elektromagnet bruger strøm til at generere et magnetfelt, mens en permanent magnet selv genererer sit magnetfelt. 

Verdens stærkeste magneter

Det stærkeste magnetmateriale på jorden, som man kender til, er neodym. Neodym (med det kemiske symbol Nd) er en sjælden jordart, som udvindes i Canada og Kina. Andre magnetiske metaller er jern, nikkel og kobolt, som også bruges til at lave permanente magneter af. I Europa må vi kun handle med Kina, jf. specielle handelsaftaler omkring magneter.

Magnetisering af jern og stål

Det er muligt at magnetisere et stykke jern eller stål, som ikke er magnetisk i forvejen, ved at stryge en permanent magnet i samme retning nogle gange, så der dannes magnetiske poler på jernet/stålet. Rent teknisk sker der det, at polerne i jernet/stålet ensrettes og danner et magnetfelt med nord i den ene ende og syd i den anden.

Demagnetisering

Omvendt kan man også demagnetisere en magnet ved hårde slag, da polerne kommer i uorden. Det er ofte det, der er sket, når man har en knivskinne, som ikke længere er så magnetisk, som da man købte/lavede den, fordi magneterne har fået mange slag. Men det er der råd for, fordi polerne kan ensrettes igen som ovenfor beskrevet. 

Måleenhed for magneter

Den mest anvendte måleenhed for magnetfeltet er Tesla, som er den internationale målenhed (SI-systemet), og Gauss. Vi har angivet måleenhederne Tesla og Gauss under specifikationerne på produktkortene.

Hvad er Gauss?

Gauss beror på magnetismen (N-værdier) - ikke bæreevnen. Og ofte får man oplyst et Gauss-spekter, man skal holde sig inden for i stedet for styrke målt i kg.

Her er nogle eksempler på Gauss for nogle af de mest almindelige N-værdier:  

  • N35 = 11700-12100 Gauss
  • N38 = 12200-12600 Gauss
  • N42 = 12900-13200 Gauss
  • N45 = 13200-13700 Gauss
  • N48 = 13700-14200 Gauss
  • N50 = 14000-14600 Gauss

 

Relaterede produkter - Hvad er magneter?

I tvivl om magnetvalg?

Er du i tvivl om, hvilken magnettype du skal vælge til dit projekt; så kontakt os. Vi sidder klar i kundeservice på e-mail info@magnetz.dk, tlf. 71993612 og i chatten (nederste hjørne til højre), og vi vil meget gerne give dig vejledning omkring hvilken magnettype, der passer bedst til dit projekt. 

Og du behøver ikke at være nervøs for at ende med det forkerte, for vi har lang returfrist (også for erhvervskunder), og vi rådgiver dig kun til køb af magneter, hvis vi er overbevist om, at vores varer kan løfte opgaven - hvis ikke, så sender vi dig videre til nogle andre, som måske kan hjælpe bedre end os.