• Gratis fragt ved 500,-

  • 1-2 dages levering

  • Tilfredshedsgaranti

  • Sikker betaling

Bestil inden kl. 14:00 for dag-til-dag levering

Bevægelse med magnetisme - Kan man det?

Vi laver mange eksperimenter for kunder, og nogle gange får vi skøre idéer undervejs. Som f.eks. opklaring af dette spørgsmål: kan man få magneter til at røre rund i kaffen, så man selv skal lave mindst muligt?

Operation "drej rundt i koppen"

Idéen var altså, at man skulle kunne få metal til at dreje rundt ved hjælp af magnetisme. Dvs. f.eks. en teske i en kop kaffe.

Vi startede med at bygge en propel med magneter. For at få propellen i svingning brugte vi et batteri - dvs. vi byggede en lille magnetmotor. Vi brugte følgende rekvisitter:

  • En kaffekop
  • En teske i magnetisk metal
  • En lille magnet til at sætte på skeen
  • 7 stk. limmagneter med Nord udad
  • 3 stk. limmagneter med Syd udad
  • Et 9V batteri
  • 2 ledninger til forbindelse
  • Legoklodser

De fleste ting giver mening, men Legoklodserne skal nok lige forklares: de blev brugt til at bygge en stabil platform, som propellen kunne lægges på under koppen, samtidig med at kaffekoppen kunne stå stabilt ovenpå, uden at propellens vinger ramte kaffekoppen.

I forhold til magneter brugte vi limmagneter, da de er nemme at lime fast. Forklaringen på et ulige antal Nord og Syd magneter kommer nedenfor. Og vi fortæller også undervejs, hvad der virkede, hvad der ikke virkede, og hvordan vi forsøgte med forskellige opsætninger inden for hver præmis.

Her er nogle af de ting, som du skal bruge til at bygge din propelmotor med magneter (vi anbefaler 18x1 eller 20x1 til propellerne - men ikke blandet). Hvis du skal bygge en permanent løsning, skal du bruge UHU lim, da 3M limen på magneterne ikke er kraftig nok til at køre i fast rotation for større projekter gennem længere tid. Men hvis du bare skal "lege" med en mindre opsætning, er det fint at bruge limmagneterne (og en del nemmere i forhold til tørretid). Men uanset om du skal bruge limmagneter eller UHU, skal du huske at rense alle dele af med Isopropylalkohol først, og glatte dele skal slibes let med finkornet sandpapir for at give de bedste betingelser for limen:


Opsætning med Nord poler

For at finde det bedste setup, prøvede vi med forskellige opsætninger. Den første var at sætte Nord mod Nord for at skabe frastødning. I teorien burde man kunne få skeen til at svæve rundt i midten i rotation. Men da kernen af propellen havde et stykke metal, som skeen blev tiltrukket af, skabte det ikke nok effekt til f.eks. at kunne røre en sukkerknald ud i kaffen. Og tanken var jo netop at skulle få magneterne til at gøre "det hårde arbejde".

Vi prøvede at vende magneten om på skeen, så der blev skabt tiltrækning, men skeen fikserede sig hurtigt 1 sted og blev bare stående med let vibration. Dvs. der var en effekt, men den var ikke den ønskede effekt.

Endelig prøvede vi at have kun 1 magnet på propellen, men det fik motoren til at rasle grundet uligevægt. Og det er af samme årsag, at man finder propeller med et ulige antal (oftest 7 arme), da det giver den mest stabile opbygning i forhold til vægten af hver arm i forhold til "opdrift".

Skiftevis Nord / Syd

med de bedste betingelser for rotationPropel - magnet kan køre rundt i kaffekop. Sat på motor. Alle magneter vender forskellig vej men med vinkling. Propeller med ulige antal virker men ikke med lige. Kan virke med 1 magnet, men så rasler motoren lidt. De fleste har 7 arme. Det er vigtigt at tage højde for størrelsen på magneterne - hvis de er højere end overfladen på propellen, skal der bygges en opsats for at skabe luft til, at propellen kan dreje rundt. Ellers vil den blive stoppet hurtigt i rotation, da magneterne støder på.

Hvis man vender samme poler opad, vil den køre mere jævnt, mens den med skiftende poler vil rotere i koppen.

Vigtigt at pointere, at der er en vægtgrænse på det, man putter i koppen, i forhold til størrelse og styrke på magneterne - en for tung genstand vil stoppe motoren i stedet for at lade den køre frit rundt.

2 forudsætninger for at lykkes:
Strømmen skal være stabil
Propellen skal ligge stabilt

Det bedste er at starte motoren først, inden der lægges en magnet eller metal ned i koppen, da der ellers skabes for stor tiltrækning til den lille motor, og derved får den sværere ved at komme igang.

Eksperimentet gik ud på at få en ske til at røre rundt i kaffen uden at skulle gøre andet end at tænde for magnetmotoren. Men skeen var for tung. Vi kunne godt få skeen til at dreje lidt rundt, men der skulle en stærk magnet til for at fange magnetfeltet ordentligt i motoren. Men det gav så den udfordring, at magneten hurtigt stoppede rotationen i propellen grundet for kraftig tiltrækningskraft.

Det er vigtigt, at der er lige fordeling af magneterne, hvis motoren står frit - dvs. med samme afstand mellem hver magnet/propelarm. Man kan godt have forskellig afstand mellem magneter eller have en arm uden magnet på, men det skaber store vibrationer og kræver et setup, hvor propellen er sat helt fast med f.eks. skruer eller på anden vis er fikseret. Det vil f.eks. ikke virke i et plastikkabinet, da vibrationerne fra en propel med ujævn fordeling af magneter/vægt på sigt vil ødelægge kabinettet.

4 scenarier: monopolart felt, skiftevis nord/syd, halvdelen nord/syd opad hinanden og 1 nord + 1 syd cirka halvvejs.

Bedste scenarie for at få magneten til at dreje rundt var opdeling i nord-side og syd-side med 3 ens poler af den ene slags og 4 ens poler af den anden slags lige efter hinanden.

Virkede også med 1 nord og 1 syd halvvejs, men magnetfeltet var svagere end ved opdeling med flere magneter på række, så der skete en rotation men med svagere kraft end mange magneter.