1000 tak for at støtte Magnetz i en svær tid - Vi sender alle dage, og hjemmelevering koster ikke ekstra :) Læs mere her >>

Hvad sker der, hvis en magnet knækkes på midten?

En magnet består af en nord- og sydpol. Der sker noget virkelig interessant, når en magnet knækker på midten. For de fleste vil tro, at polerne på de to knækket magneter er blevet delt, så den ene magnet har en nordpol og den anden en sydpol. Men det er faktisk ikke det, der sker i praksis. Når magneten knækker får du to magneter, som hver har både en nordpol og en sydpol. Men er der så forskel på, om magneten knækker andre steder end på midten f.eks. i den ene side? 

Nej, der er ikke forskel på, hvad der sker med polerne. Om du så knækker magneten et lille stykke i den ene side eller på midten, så vil du stadig stå med to magneter, som begge har en nordpol og en sydpol. 

En magnet består nemlig af små magneter (magnetiske domæner), som hver har deres egen nord- og sydpol. Så det giver god mening, at en knækket magnet ikke mister en pol. 

Men denne proces sker kun, hvis knækket ikke er alt for hårdt for magneten. Magnetismen vil blive påvirket, hvis du f.eks. saver eller borer i magneten, så vil de magnetiske domæner nemlig ikke længere forstærke hinandens magnetfelt.

Vi håber du fik svar på dit spørgsmål. Ellers er du velkommen til at kontakte vores kunderservice, som har en hel del viden om magneter.